Восени в країні продаватимуть смачніші яблука

15 Червня 2019, 16:21
1426

В наступному сезоні урожай промислового яблука в Україні скоротиться, виробництво якісного – зросте.

При розгляданні українського промислового ринку яблука, варто розуміти, що як такого цілеспрямованого виробництва яблука для переробки, в принципі не існує. Про це пише Українська плодоовочева Асоціація.

«Спеціалізованих садів з виробництва промислового яблука в Україні, майже, не існує. Більша частина фермерів займається виробництвом десертного яблука. В той же час, промислове яблуко – це яблуко, яке за своїми параметрами не відповідає вимогам свіжого ринку», – говорить директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

У 2018 році в Україні зібрали 1,46 мільйон тонн яблук, з яких понад пів мільйона тонн припадає на промислові підприємства, а майже тонна – на господарства населення.

«До того ж, експерти оцінюють потенціал збору яблук для переробки на приватних присадибних ділянках та насадженнях вздовж доріг в 400 тисяч тонн. Це ті дані, які, зазвичай, не враховує офіційна статистика. Якщо врахувати потенційний експорт і споживання яблук в країні, то теоретично, пропозиція промислового яблука в сезоні 2018/2019 могла досягти 1 мільйон тонн», – оцінює потенційний об’єм промислового яблука в Україні Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Скорочення об’ємів торгівлі яблучним концентратом в останні роки відстежують не тільки в Україні. В цілому, світова торгівля концентратом зменшувалась протягом декількох останніх років. Така тенденція, в першу чергу, зумовлена скороченням споживання відновлених соків в розвинених країнах, де ця продукція перестали вважати корисною. У зв’язку з цим, кожного дня все більше споживачів віддають перевагу таким напоям, як свіжовижаті соки та смузі. І зараз вкладати гроші в виробництво яблучного концентрату просто невигідно. Більшість фермерів намагаються інвестувати в свіжий ринок яблук, де додаткова вартість продукції є більшою. Наприклад, в цьому сезоні середні ціни на промислове яблуко в Україні не перевищували 1 гривні за кілограм. Тому, фермери нерідко взагалі відмовляються від збору яблука, яке можна було реалізувати на переробку, через доволі низькі закупівельні ціни», – пояснює директор УПОА Федір Рибалко.   

Також, прогнозують, що у наступному сезоні урожай промислового яблука в Україні скоротиться, в той час як виробництво якісного яблука зросте.

«Така ситуація зумовлена збільшенням урожайності в нових інтенсивних садах, які були сформовані починаючи від 2013-го до 2018-го року. Таких садів доволі багато, і вони лише починають виходити на повне плодоношення. За нашими оцінками, збільшення врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати, які були викликані несприятливими погодними умовами в західних регіонах країни і розкорчуванням садів після збиткового сезону», – інформує аналітик УПОА Семен Крамаренко.  

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024