Ірина Констанкевич вимагає підвищити розмір компенсації за невикористані путівки для військових

13 Червня 2019, 16:53
1008

На забезпечення санаторіїв, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, і де оздоровлюють ветеранів війни, у держбюджеті на 2019 рік виділили 193,3 мільйона гривень.

Про це поінформувало Мінсоцполітики у відповіді на запит народної депутаткри Ірини Констанкевич щодо запровадження заходів для поліпшенняч умов лікування та оздоровлення у санаторно-курортних закладах, удосконалення порядку компенсації вартості путівок.

У Міністерстві запевнили, що «постійно розглядають можливі шляхи поліпшення матеріально-технічної бази санаторіїв». Однак, на практиці бійці дедалі частіше намагаються знайти альтернативні варіанти оздоровлення самотужки.

Згідно із відповіддю, з 2015 року учасник антитерористичної операції може самостійно обрати санаторій для оздоровлення, повідомивши про це місцеве управління соціального захисту населення. Відомство має повноваження укладати тристоронню угоду, яка дозволяє безготівкове перерахування грошей санаторно-курортним закладам за надані послуги.

Якщо ж військовий не скористався своїм правом на оздоровлення, є можливість компенсації. Та її розмір – це усього кількасот гривень і виплачують таку «допомогу» лише раз на два роки. Отож, середня вартість путівки для виплати компенсації для осіб з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ груп – 524 гривні, а для ІІІ групи – 393 гривень.

«Згідно із Пунктом 7 Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, середню вартість путівки обчислюють із розрахунку 35 % розміру одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На сьогодні цей показник – 1497 гривень, –  пояснює народна депутатка Ірина Констанкевич. – Цілком очевидно, що цих грошей навіть на мінімальне оздоровлення не вистачить».

З метою захисту прав бійців, Ірина Констанкевич скерувала запит до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з пропозицією внести зміни до відповідних документів, врахувавши розрахунок суми компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку у розмірі не менше мінімальної вартості такої путівки в санаторіях, з якими укладають договори структурні підрозділи органів виконавчої влади.

«Наближення розміру компенсації до розміру вартості санаторно-курортної путівки можливе за умови збільшення видатків державного бюджету на зазначені цілі та наявності джерел фінансування», –  зазначили у відповіді Мінсоцполітики.

«По суті Міністерство дало на запит відписку, адже це у компентенції Кабміну ініціювати внесення змін до держбюджету України щодо цього запитання, а також розробляти відповідні Постанови, які б могли врегулювати дану ситуацію. Ми продовжуватимемо відстоювати інтереси наших захисників, які щодня ризикуючи своїм життям, оберігають нашу країну і кожного з нас», –  зазначила народна депутатка.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024