ПриватБанк виплатить Коломойському 25 мільйонів гривень

14 Червня 2019, 14:56
1461

Верховний суд відмовився задовольняти скаргу ПриватБанку та визнав законним стягнення з банку на користь компанії Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова 25 мільйонів гривень.

Про це повідомляє Finbalance з посиланням на рішення суду.

4 червня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Приватбанку та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій у справі №910/22722/17, якими було задоволено позов ТОВ «Акватера» (кінцеві бенефіціари - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов) та стягнуто з Приватбанку 25 мільйонів гривень, які ТОВ «Акватера» як майновий поручитель сплатив Нацбанку в рахунок погашення частини заборгованості Приватбанку по рефінансуванню.

Крім того, 28 травня Госпсуд Києва задовольнив позов ПрАТ «Товкачівський гірничо-збагачувальний комбінат» (пов’язують з “приватівцями”) в справі №910/23070/17 та зобов’язав Приватбанк повернути для позивача 8,15 мільйонів гривень, які ПрАТ «Товкачівський гірничо-збагачувальний комбінат» як майновий поручитель сплатив Нацбанку в рахунок погашення частини заборгованості Приватбанку по рефінансуванню.

Справу №910/23070/17 розглядають в судах по другому колу. У 2018 році суди першої та апеляційної інстанції задовольнили вказаний позов ПрАТ «Товкачівський гірничо-збагачувальний комбінат», однак у березні 2019 Верховний Суд скасував відповідні рішення та відправив цю справу на новий розгляд у Госпсуд Києва.

За даними НБУ, борг Приватбанку перед НБУ по рефінансуванню на 1 травня 2019 – 9,3 мільярдів гривень (тоді як на початок 2017 року – тобто фактично відразу після націоналізації – 18 мільярдів гривень).

У лютому перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла, що Нацбанк виграв уже 22 судових спори з майновими поручителями Приватбанку (які пов’язані з його екс-власниками) за непогашеним рефінансуванням на суму 1,2 мільярд гривень.

«За 17 рішеннями вже розпочато процедуру стягнення заставного майна. За іншими справами потрібно пройти всі судові інстанції», – зазначала Рожкова.

У червні 2018 року НБУ подав 143 позови до юросіб, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цим позовам - 10 мільярдів гривень.

Крім того, торік НБУ подав чотири позови до українських судів та один позов до Cуду першої інстанції в Женеві у Швейцарії проти Коломойського щодо погашення ним як поручителем боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог Нацбанку по цим позовам - теж 10 мільярдів гривень (по 5 мільярдів гривень в женевській та дніпропетровських справах). У грудні 2018року НБУ повідомляв про збільшення вимог у женевському спорі до 6,64 мільярдів гривень.

У березні-2019 Верховний Суд задовольнив касаційні скарги НБУ та направив відповідні позови Нацбанку в Госпсуд Дніпропетровської області «для вирішення питання щодо відкриття провадження у справі» (цитата).

У квітні Печерський райсуд Києва задовольнив один з позовів Коломойського про розірвання договору особистої поруки за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими банком до націоналізації.

У квітні Госпсуд Києва відкрив провадження за кількома новими позовами Коломойського до НБУ та Приватбанку щодо визнання недійсними кредитних договорів (про рефінансування) та визнання недійсною поруки. Нацбанк висловлював думку, що таким чином Коломойський хоче заблокувати позов НБУ в Швейцарії.

Після націоналізації Приватбанку НБУ публічно стверджував, що понад 95% корпоративного кредитного портфелю фінустанови – це інсайдерські позики. Ігор Коломойський цю інформацію спростовував.

У червні 2019 року заступник глави правління Приватбанку Галина Пахачук заявляла:

«Компанії, ймовірно підконтрольні колишнім власникам банку, на сьогодні в гривневому еквіваленті винні банку 240 мільярдів гривень». 212 мільярдів з них — це підтверджені аудиторським висновком кредити плюс відсотки, які нараховані, але не отримані. І відповідно, коли зростає курс, збільшується і зобов’язання за валютною позицією».

Пахачук повідомляла, що Приватбанк з ​​січня майже нічого не отримує в рахунок обслуговування «токсичного» портфеля кредитів, виданих для осіб, пов`язаних з колишніми власниками і топ-менеджментом банку.

«З січня потік практично припинився. До цього (він обслуговувався) 2% від всього. Ми навіть в нашому бюджеті, коли прогнозуємо безпосередньо фінансовий результат, беремо в бюджеті нуль відсотків очікування від цього потоку", - сказала Пахачук.

Фіндиректор Приватбанку Ганна Самаріна уточнювала, що рівень обслуговування «токсичного» портфелю кредитів Приватбанку, виданих пов`язаним з колишніми власниками і топ-менеджментом банку компаніям і особам, в 2018 році впав до 13% з 18,5% в 2017 році.

«З цього токсичної портфелю реальний грошовий потік був 1 мільярд гривень (1 з 9 мільярдів гривень - ред.), а 8 мільярдів гривень були нараховані і закриті резервами... У 2017 році нарахували 15, а отримали 2,8 млрд грн", – зауважувала банкір.

У квітні Окружний адмінсуд Києва на вимогу Коломойського визнав незаконною націоналізацію Приватбанку.

Після цього олігарх публічно заявив, що уряд має вибір – або повернути банк колишнім акціонерам, або виплатити компенсацію 2 мільярди доларів. Згодом він констатував, що планує стати співвласником Приватбанку разом з державою.

У травні перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що держава, швидше за все, знову націоналізує Приватбанк в разі його повернення судами для екс-власників.

Читайте також: Пилосос ПриватБанку: як структури Коломойського висмоктували гроші з українців. РОЗСЛІДУВАННЯ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024