Рожищанин видобуватиме пісок завдяки дозволу на підставну особу

21 Червня 2019, 11:38
1213

Допомагати фірмі дружини тимчасового очільника Держлісагентства Володимира Бондаря Світлані Бондар видобувати пісок на Турійщині буде депутат Волиньради, радикал з Рожища Сергій Котюк.

Це з’ясували журналісти «24 каналу». Раніше «Сила правди» писала про наміри підприємства «Рентленд Груп», кінцевими бенефіціарними власниками якого дружина та донька Володимира Бондаря, розробляти кар’єр на Волині. Дозвіл на вивчення надр в межах Туропинського родовища пісків на Турійщині ще у липні 2018 року отримала 72-річна пенсіонерка з села Головне на Любомльщині Любов Шум. Тоді як із заявою про вивчення впливу видобутку на довкілля в Мінекології звернулася компанія «Рентленд Груп».

Реагуючи на матеріал «Сили правди», журналісти проекту «Центр розслідувань України» навідалися до підприємливої бабусі у гості. Її вдома не було – пішла на город. Але чоловік 72-річної «кар’єристки» запевнив, що його дружина ніколи не займалась видобутком піску і не має таких намірів.

Окрім того, журналісти зателефонували за контактним номером телефону, що був вказаний в дозвільних документах як телефон Любові Шум. На другому кінці слухавки відповів… депутат Волинської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, підприємець з Рожища, відомий в області піщаний і земельний магнат Сергій Котюк.

Він одразу почав заперечувати свою причетність до згаданого бізнесу і пенсіонерки з Головно.

«Ви мені телефонуєте, якісь дозволи називаєте, якісь номери телефонів. Якщо є мій номер телефону, то я напишу оскарження в міністерство. Я шо Шум? Це помилка», – обурився Сергій Котюк і спілкуватись з журналістами навідріз відмовився.

До слова, у 2017 році Сергій Котюк став власником 6 земельних ділянок (які щоправда задекларував аж у 2018-ому) у селі Блаженик Турійського району поблизу Туропинського родовища. Тобто саме там, де Любові Шум Держгеонадра дали дозвіл вивчати поклади піску.

Телевізійникам також вдалося «зловити» головного героя цієї історії – тимчасового виконувача обов’язків голови Держлісагентства Володимира Бондаря.

Чиновника запитали про те, як так сталося, що бізнес-проекти його дружини, яка до того ж працює лікарем в обласній клінічній лікарні, отримують такі преференції від держави.

Зокрема, як повідомляла «Сила правди» підприємство «Волинська ягідка» у 2018-ому отримало понад три мільйони гривень державних дотацій на підтримку ягідництва. Крім того, фірма Світлани Бондар «Еско-Волинь» на безконкурсній основі опалює низку соціальних закладів і вже нагріла таким чином на майже 40 мільйонів гривень.

Але Володимир Бондар нічого не знає ні про дотації, ні про тендери, бо бізнес дружини його не стосується, – спершу переконує чиновник. Однак згодом, відповідаючи на запитання про видобуток піску, втрачає пильність і робить обмовку.

– Як так що один потрібний документ – у вашої дружини, а інший потрібний документ – у Сергія Котюка? – запитує журналістка Інна Попович.

– Ну, все! Ми сядем з Сергієм тоді… Підприємство дружини і Сергій Котюк десь знайдуться якось. Мені, принаймні, так би хотілось, щоб якусь спільну діяльність вони проводили, – викручується чиновник.

Детальніше про стан справ у лісовій галузі Волині і успішні бізнес практики родини Бондарів – у сюжеті «24 каналу».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024