Повідомили, наскільки подорожчав м’ясний кошик

23 Червня 2019, 16:43
1084

М’ясний кошик у травні подорожчав на 0,8%, а з початку 2019 року - на 1,6%. Інфляція гальмується.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише Олексій Дорошенко, голова Національної Ради економічного розвитку.

У травні м’ясний набір зріс у ціні на 0,8%, піднявшись з 579,8 гривень, на початку місяця, до 584,5 гривень, у кінці. Тобто він став дорожче на 4,7 гривень. У наборі – по кілограму яловичини, свинини, сала, тушки і філе курятини, а також варена ковбаса першого ґатунку.

Свинина у квітні вартувала 116,2 гривень за кілограм, тоді як у травні – вже 119,3 гривень. Зростання відбулося на 2,6%, або на 3,1 гривні.

Вартість курячого філе за місяць із 105,6 гривень зросла до 108,3 гривень, тобто на 2,5%, або на 2,7 гривні.

Куряча тушка, яка у квітні вартувала 58,4 гривень, у травні мала середню ціну по країні в 59,4 гривень. Подорожчання відбулося на 1,7%, або на гривню.

Яловичину продавали у квітні за 128,5 гривень, а місяцем пізніше – за 128,7 гривень. За місяць вона додала в ціні на 0,1%, або 20 копійок.

Варену ковбасу в квітні цього року споживачі купували за 95,4 гривень, а за місяць – за 95,1 гривень. Ковбаса впала в ціні на 0,3%, або на 30 копійок.

Сало. Квітень – 75,7 гривень, травень – 73,7 гривні. За місяць ціна зменшилась на 2,6%, або на 2 гривні.

За власним дослідженням Асоціації постачальників торгівельних мереж у травні подорожчало куряче філе – на 0,8%, свинина – на 0,6%, куряча тушка та варена ковбаса – на 0,3%. А от яловичина у травні подешевшала – на 0,1%. Щодо сала, то воно по-козацьки залишилося непохитним, не змінивши свій цінник.

З початку 2019 року м’ясний кошик подорожчав на 1,6%, піднявшися з 575,3 гривень у грудні 2018 року до 584,5 гривень у травні 2019 року.

Куряче філе. Грудень 2018року – 104,5 гривні, травень 2019року – 108,3 гривень. Подорожчало з початку року на 3,6%, або на 3,8 гривні.

Свинина, за яку наприкінці минулого року віддавали 115,4 гривень, у травні цього року вартувала в 119,3 гривень. Індекс зростання +3,4%, або 3,9 гривень.

Тушка курятини, що у грудні 2018року продавали за 57,8 гривень, у травні вже була за 59,4 гривень. Ціна підвищилась на 2,8%, або на 1,6 гривні.

Варена ковбаса. У грудні – 93,2 гривень, травень – 95,1 гривень. За п’ять місяців вартість зросла на 2%, або на 1,9 гривні.

Яловичина, яка наприкінці минулого року була за 128,1 гривень, додала лише 0,5%, або 60 копійок. Її ціна напередодні літа – 128,7 гривень.

Сало подешевшало з початку року на 3,4%, або на 2,6 гривні. У грудні його ціна була 76,3 гривень, а у травні 2019 року – 73,7 гривні.

Морожена риба за останній місяць подорожчала на 0,6%, з 77,3 гривень до 77,8 гривень. З початку року ціна риби зросла на 6,1%, з 73,3 гривень у грудні 2018 року до 77,8 гривень у травні цього року.

Інфляція на споживчому ринку в травні – 0,7%, а з початку року – 4,2%. Подорожчання м’ясного кошику у 1,6% з початку року майже в 2,5 рази відстає від загального показника інфляції, що є добрим, та говорить про стриманий попит на ці продукти та достатню пропозицію.

Продукти, за винятком деяких, цього року не розкручують споживчу інфляцію. Її штовхачем є овочі борщового набору та комунальні послуги. А за підсумками серпня очікуємо дефляцію. Хоча наднизькою інфляція буде й у липні.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024