У Шацькій ОТГ три навчальні заклади отримали фінансову самостійність

26 Червня 2019, 10:24
929

В освіті Шацької ОТГ тривають децентралізаційні процеси.

Відповідно до нових повноважень ОТГ (Шацька селищна рада), отримала одну із найважливіших галузей соцікультурної сфери – освіту, з повним фінансування з місцевого бюджету громади, – йдеться на сторінці Волинського регіонального відділення АМУ.

Натомість, три загальноосвітні навчальні та стільки ж дитячих дошкільних закладів тривалий час залишались за формою та змістом такими, як були до запровадження децентралізаційної реформи і, повною мірою, не відповідали вимогам нового Закону України «Про освіту», що діє з вересня 2017 року.

З часом для громади особливо актуально постало питання надання безпосередньо закладом освіти прав повної фінансової самостійності і відповідальності не лише за навчально-виховний процес, а й за ефективне використання бюджетних грошей.

«Діюча система централізованого управління, перенесена в об’єднану громаду, поступово ставала гальмом щодо здійснення ефективного управління галуззю – наявна мережа закладів в умовах низької наповнюваності класів окремих закладів давала шанс тимчасово утримувати ці заклади на плаву за рахунок інших, що певною мірою, з великою ймовірністю, має негативний вплив на рівень навчально-виховного процесу і матеріально-технічного їх забезпечення», – вважає Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює в області в межах проєкту «#ПУЛЬС», що його #АМУвтілює за підтримки #USAID.


З його слів, за ініціативи виконувачки обов’язків Шацького селищного голови Людмили Цевух, після тривалих консультацій і обміну досвідом щодо фінансової самостійності у закладах освіти Княнининівської сільської ОТГ Луцького та закладу дошкільної освіти Ківерцівського районів, у Шацькій ОТГ прийняли «революційне» рішення про надання прав повної фінансової самостійності із правом самостійного ведення бухгалтерського обліку гімназії та дошкільному закладу №1 у Шацьку і загальноосвітньому навчальному закладу села Прип’ять.

Водночас, ряд організаційних питань функціонування окремих закладів освіти громади не сприяють остаточному реформуванню галузі, а тому Людмила Цевух ініціювала у червні проведення консультаційної зустрічі за участю Тетяни Соломіної, виконувачки обов’язків начальника управління освіти, науки і молоді Волинської ОДА і Василя Грома, консультанта з бюджетних питань проекту «ПУЛЬС». У консультаційній зустрічі брала участь і Людмила Єрофєєва, начальниця відділу освіти, молоді та спорту Шацької райдержадміністрації.

Учасники заходу обговорили можливі варіанти реформування системи освіти громади, серед яких питання повної фінансової самостійності, а керівники фінансово самостійних закладів Валерій Михильчук, директор Шацької школи-гімназії, і Людмила Науміч, завідувачка дошкільним закладом №1, поділилися досвідом роботи в нових умовах.

У дискусії щодо організації діяльності окремих освітніх закладів взяв участь Олександр Пиленко, місцевий депутат.

Тетяна Соломіна і Василь Гром запропонували для розгляду педагогам і посадовцям-самоврядям ряд конкретних варіантів щодо реорганізації освітніх закладів і приведення їх у відповідність до Закону України «Про освіту», а також надали кваліфіковані відповіді на запитання та рекомендації присутнім на зустрічі. Як зауважила Людмила Цевух, селищна рада і її виконавчі органи мають чіткі наміри щодо завершення реформування освіти ще цього року.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024