На Волині видали понад 140 ліцензій на право роздрібної реалізації пального

03 Липня 2019, 10:25
2662

Представники бізнесу Волині, які реалізують пальне в роздрібній мережі, отримали 142 ліцензії. Окрім того, 16 ліцензій видали платникам акцизного податку на право зберігання пального.

Про це інформує управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Волинській області.

В зв’язку із запровадженням Системи електронного адміністрування реалізації пального Закон зобов’язувів до 1 липня отримати ліцензії усім суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію пального в роздріб.

Ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, а також облік реалізації через Систему електронного адміністрування реалізації пального дають можливість ефективно контролювати фактичний рух пального в розрізі місць зберігання, що сприятиме прозорості ринку реалізації паливно-мастильних матеріалів, – наголошують в ГУ ДФС у Волинській області.

З етапами запровадження Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) можна ознайомитися за посиланням, а з реєстром СГД, які отримали ліцензії – в розділі «Реєстри» на веб-порталі ДФС України.

У відомстві нагадують, що з 1 липня 2019 року набрали чинності зміни внесені до Закону України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», а саме: зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481), зокрема, запровадили ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним та на право зберігання пального або рішення про відмову в їх видачі видають заявнику не пізніше 20 календарних днів з дня отримання зазначених у цьому Законі документів (стаття 15 Закону №481). Суб’єкти господарювання подають документи на розгляд до органу ліцензування для отримання відповідних ліцензій з 12.06.2019 року.

Постанова КМУ від 19.06.2019 №545 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» затверджує Порядок ведення Єдиного державного реєстру суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, далі – Порядок та внесені зміни до постанов Кабінету Міністрів України, зокрема до Постанови КМУ від 19.06.2019 №609. (Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, але не раніше 1 липня 2019 року)

Згідно із змінами, органами ліцензування видів господарської діяльності з роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, а також із зберігання пального; визначені територіальні органи ДФС.

Цей порядок визначає процедуру створення та ведення Єдиного державного реєстру суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним (далі – Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального).

Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального є електронна база даних, яка має інформацію про суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місця виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним у розрізі суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на таких місцях на підставі виданих ліцензій.

Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального формує та провадить ДФС України та її територіальні органи в електронній формі на підставі відомостей, зазначених у документах, які подають суб’єкти господарювання для отримання ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним відповідно до статей 3 і 15 ЗУ №481.

Підставою для додання суб’єктів господарювання до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального є рішення ДФС та її територіальних органів про видачу ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Підставою для виключення суб’єкта господарювання з Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального є рішення про анулювання ліцензії, прийняте ДФС та її територіальними органами відповідно до статей 3 і 15 ЗУ №481.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024