Горохівські лісівники заготовляють для косуль солоні віники

10 Липня 2019, 11:00
1793

Улітку лісівники дбають про заготівлю кормів, щоб взимку було чим потішити звіра. Достатня кількість кормів в угіддях мисливського господарства завжди приваблюватиме диких тварин та триматиме їх на одній території.

Особливо важко витримують неповноцінне харчування косулі. З середини зими для них настає важкий період. В цей час у косуль розпочинають відростати роги, відповідно – тварини потребують калорійної підгодівлі, – повідомляють у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Головний мисливствознавець ДП «Горохівське ЛМГ» Григорій Биховець розповідає свій досвід заготівлі кормової бази для диких тварин на зиму:

«Віники використовують взимку, коли для звірів настає скрутний період. Високий сніговий покрив, низькі температури та ожеледиця не дають змоги тваринам достатньо рухатись. Але звірі вже знають, що є годівниці із сіном, кормовими віниками, вівсом, кукурудзою.


 

У ДП «Горохівське ЛМГ» підгодівельні майданчики в основному відвідують козулі, яких на обліку підприємства нараховуєть до 300 голів. Для зимової підгодівлі зайців використовуємо зернові снопи із вівса, які заготовлятимемо трішки пізніше. Є певні тонкощі з сушкою кормових віників. Лист висихає швидше, а ось пагін – довше. Якщо скласти їх в такому стані, може бути пліснява.

Самці сімейства оленячих мають роги. Кожен рік вони їх скидають. На місці старих виростають нові. Косуля скидає роги в жовтні, як і лось, олень пізніше – в лютому. Нові роги в козулі розпочинають рости з середини зими. Вже в квітні самець козулі «вичісує» собі роги. Зимова підгодівля забезпечує тварину усіма необхідними поживними речовинами та дає змогу не лише комфортно пережити важкий період, але й мати достатньо ресурсів в організмі, аби відростити нові, сильні та ефектні ріжки».










 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024