Підприємиця виграла в ковельської влади судову справу щодо оренди свого кіоску

10 Липня 2019, 14:42
Галина Артюшенко 794
Галина Артюшенко

Колегія суддів Апеляційного суду Волинської області підтвердила бездіяльність та протиправні дії керівництва міста Ковеля.

Підприємиця і громадська активістка Галина Артюшенко з березня 2002 року орендує у Ковелі на бульварі Лесі Українки земельну ділянку, площею 12 квадратних метрів, для встановлення та обслуговування торгового кіоску, який був там розміщений із дотриманням усіх норм. Строк оренди земельної ділянки неодноразово продовжували за згодою сторін, останній раз – рішенням міської ради від 28 березня 2013 року на 5 років.

Після місцевих виборів 2015 року Галину Артюшенко обрали секретарем громадської ради при Ковельській міській раді. Саме вона згодом ініціювала резонансне розслідування з приводу невчасного подання міським головою Олегом Кіндером декларації про доходи. Внаслідок свідомої тяганини правоохоронців та затяжного судового процесу Ковельський міськрайонний суд у серпні 2017 року постановив: Кіндер винен, але сплив термін притягнення його до відповідальності.

Всі подальші дії керівництва міста відносно оренди свого кіоску Галина Олексіївна вважає помстою і цинічною розправою над собою.

Читайте також: Юлії Тимошенко написали про подвійні стандарти «Батьківщини», яка «рулить» у Ковелі

У січні 2018 року підприємиця звернулась до Ковельської міської ради з проханням поновити договір оренди земельної ділянки, оскільки строк його дії закінчувався 28 березня. Орендодавець не надав відповіді на цю заяву у місячний термін. 9 березня Галина Артюшенко отримала лист за підписом Олега Кіндера, у якому повідомляли про те, що міська рада не продовжуватиме строк дії договору, оскільки має намір розширити бульвар Лесі Українки та демонтувати у зв’язку з цим торгові споруди, серед яких і її кіоск.

Галина Артюшенко подала до Ковельського міськрайонного суду позов, у якому просить визнати договір оренди земельної ділянки під кіоском поновленим на той самий строк і на тих самих умовах. Відповідачем є міська рада, третіми особами на її стороні значаться ремонтне житлово-комунальне підприємство № 2, ковельчани Дмитро Райчук та Руслан Швай, які хочуть розбудувати свої квартири під магазин. 

Як стверджує Галина Олексіївна, дія договору оренди земельної ділянки продовжена на той самий строк і на тих самих умовах, на яких цей договір був укладений на підставі ст. 33 Закону України «Про оренду землі», оскільки протягом одного місяця після закінчення його дії міська рада не вирішила питання про відмову у продовженні договору і не повідомила її про це.

Позивачка також звернулась до суду із заявою, в якій просила вжити заходів забезпечення позову до міської ради.

Ухвала суду від 7 листопада 2018 року заборонила Ковельській міськраді та її виконавчому комітету демонтувати торгівельний кіоск Галини Артюшенко на бульварі Лесі Українки та вчиняти юридичні акти, які змінюють правовий статус спірної земельної ділянки, до набрання судовим рішенням законної сили. Судова ухвала підлягає до негайного виконання.

Однак, виконавчий комітет на чолі з Олегом Кіндером проявив неабияку настирливість і, незважаючи на судову ухвалу, вже наступного дня, 8 листопада, прийняв рішення про демонтаж кіоску.

Рішенням Ковельського міськрайонного суду від 15 квітня 2019 року визнали поновленим на той самий строк і на тих самих умовах договір оренди землі зі строком дії до 28.03.2018 року, з правом пролонгації. Стягнули з міської ради на користь Галини Артюшенко витрати на сплату судового збору – 704,8 гривень та витрати на правничу допомогу – 1,6 тисяч гривень.

Ковельська міська рада подала апеляційну скаргу, в якій вказує, що у випадку, коли одна зі сторін договору не має наміру досягти домовленості щодо продовження договору, переважне право припиняється, а відтак зі закінченням строку дії договору припиняються і правовідносини сторін.

З матеріалів справи зрозуміло, що на сесії міськради неодноразово мали вирішувати питання щодо відмови у продовженні договору оренди землі із Галиною Артюшенко, проте таке рішення не прийняли, а інших договорів оренди на цю ділянку ні з ким не уклали. А з нею, на підставі ч. 6 ст. 33 Закону України «Про оренду землі», додаткову угоду не підписали.

Апеляційна інстанція вказала на правильний висновок Ковельського міськрайонного суду про те, що міською радою не дотримана процедура щодо відмови позивачу у поновленні договорів оренди у спосіб та строки, вказані у ч. 3 ст. 33 Закону України «Про оренду землі», а все ґрунтується лише на власній бездіяльності, як органу місцевого самоврядування, який відповідно до чинного законодавства повинен діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що вказаний у Конституції та Законах України.

Колегія суддів Волинського апеляційного суду постановила: апеляційну скаргу Ковельської міської ради залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції в даній справі – без змін.

Відомо, що рішення виконкому Ковельської міської ради від 8 листопада 2018 року про демонтаж кіоску Галини Артюшенко Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував 29 травня 2019 року, стягнувши на її користь за рахунок бюджетних асигнувань виконавчого комітету судовий збір у 704,8 гривень.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024