«Луцькводоканал» боргує за електроенергію понад 13 мільйонів гривень

10 Липня 2019, 15:18
707

Комунальне підприємство Луцької міської ради «Луцькводоканал» на 1 липня 2019 року має борг за електроенергію 13,6 мільйона гривень. Більше того, простежують тенденцію зростання суми боргу.

Звідки такі цифри та як не допустити відключення стратегічно важливого для обласного центру об’єкту від електроенергії з’ясовували на нараді 10 липня з т.в.о. голови обласної державної адміністрації Олександром Киричуком.

З 1 січня 2019 року набув чинності закон України про ринок електричної енергії, який зруйнував монополію обленерго на поставку електрики. Тож водоканали могли би купувати на ринку дешеву електроенергію. Але, за новим законом, постачання електроенергії відбувається за умов 100% передоплати за послугу. А у водоканалів країни за останні п’ять років накопичились борги за спожиту електроенергію на загальну суму 6 мільярдів гривень. Вони виникли здебільшого через те, що в тарифах на воду не враховували зростання ціни на електроенергію, вартість якої для водоканалів зросла від 25% до 37%.

Тож, відповідно до вимог закону, всі водоканали мали укласти угоди на постачання електроенергії на вільному ринку. Однак, «Луцькводоканал» потрапив до списку тих, які не уклали договорів. Всього їх майже 30. Відповідно до процедури, ті споживачі, що не уклали договорів, отримують електроенергію від постачальника «останньої надії», якого визначив Кабінет Міністрів, а саме ДП «Укрінтеренерго».

Варто відзначити, що через те, що «Укрінтеренерго» постачає електроенергію за найвищим тарифом, у багатьох водоканалів виник борг, пов’язаний із невідповідністю тарифів на воду новим цінам на електрику. Ця проблема й спіткала КП «Луцькводоканал».

Про позицію підприємства на нараді доповів заступник директора з маркетингу та інвестиційної діяльності «Луцькодоканалу» Анатолій Марчук.

—  Ми не визнаємо договір з «Укрінтеренерго» як таким, що був дійсним. Відповідно, ми не оплачували їм жодних рахунків за електроенергію. Питання боргу комунальне підприємство планує вирішувати в судовому порядку, – повідомив Анатолій Зіновійович.

Однак, судовий процес може розпочатись тоді, коли постачальник, а саме ДП «Укрінтеренерго», подасть позов до суду про несплату боргу. Наразі тривають перемовини.

Загалом, за словами заступника директора – начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрія Пирога, заборгованість за електроенергію від населення в області – 27 мільйонів гривень. Заборгованість є поточною, як і в комунальних водоканалів Володимир-Волинського, Ковеля тощо. Окрім того, в останніх є позитивна динаміка щодо сплати боргів. Дрібні борги – зазвичай теж не проблемні, після попередження від постачальника їх оплачують або відтерміновують.

Загалом, найбільш проблемним питанням є борг КП «Луцькводоканал». Олександр Киричук доручив Анатолію Марчуку до 1 серпня проінформувати про рішення та ініціативи підприємства щодо погашення заборгованості.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024