Як волинським роботодавцям працевлаштувати студентів

13 Липня 2019, 10:15
Фото ілюстративне 1161
Фото ілюстративне

Чимало студентів під час літніх канікул влаштовуються працювати у сфери громадського харчування, торгівлі, організації дозвілля, туризму тощо. При цьому роботодавці, які приймають на роботу студента, повинні оформити належним чином з ними трудові відносини.

Про це нагадують в Головному управлінні ДФС у Волинській області.

У студента є два шляхи здійснення трудової діяльності: за трудовим договором та за цивільно-правовим договором. Трудовий договір відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором роботодавець має подати до територіальних органів ДФС за місцем обліку його як платника
єдиного соціального внеску повідомлення про прийняття такого працівника на роботу. Заробітна плата, відпускні, а також виплати, нараховані відповідно до умов такого договору оподатковуються в загальному порядку податком з доходів фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка та нараховується єдиний внесок за ставкою 22 відсотки. До доходу таких громадян, якщо той не перевищує законодавчо встановлену межу (п.п.169.4.1 ст.169 Податкового кодексу – 2470 грн) може бути застосована податкова соціальна пільга за умови своєчасного подання заяви на її використання.

Цивільно-правовий договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Найпоширенішими серед таких договорів є: на виконання робіт (договори підряду) та надання послуг. За цивільно-правовим договором підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує і виконує свою роботу. Якщо з громадянином укладається договір цивільно-правового характеру, то повідомлення до органу ДФС про прийняття працівника на роботу не надають. І запис про виконання роботи у трудовій книжці не роблять. Суму доходу, одержаного платником податку за цивільно-правовим договором, оподатковують податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка та нараховують єдиний внесок за ставкою 22%.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024