ТОП-3 продуктів, які найбільше подорожчали у червні
У червні 2019 року відбулось зростання цін на 64% соціальних продуктів. Загальна вартість продуктового кошику стала вищою на 0,4%.
Про це пише на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Української асоціації постачальників торговельних мереж.
ТОП-3 продуктів, які найбільше подорожчали першого літнього місяця: яблука – на 32%, пшоно – на 5,7%, житній хліб – на 1,5%.
На 1% зросли в ціні такі соціальнозначущі продукти як рис, пшеничний хліб із борошна першого ґатунку, куряче філе й варена ковбаса.
Від 0,5% до 0,9% подорожчав білий хліб з борошна вищого ґатунку та батон, ячнева та манна крупи, свинина і куряча тушка, морожена риба та цукор.
Від 0,1% до 0,4% підняли вартість макаронів й пшеничного борошна, яловичини і молока.
ТОП-3 продуктів, які найбільше подешевшали в травні: цибуля – на 39,3%, капуста – на 34,8%, морква – на 27,1%.
На 13% знизили ціну картоплі, на 7% курячих яєць і буряка, на 1% гречки.
Від 0,1% до 0,4% просіли в ціні сметана й соняшникова олія.
За перший літній і спекотний місяць не змінилась ціна на сало і вершкове масло.
Овочі борщового набору прогнозовано дешевшали на відміну від продуктів із зерна, які прогнозовано дорожчали.
У травні статистика відзвітувала про 0,7% інфляції. За даними Асоціації постачальників торговельних мереж продуктова інфляція у тому ж місяці була 0,4%. 10 липня Держстат повідомив про піввідсоткову дефляцію за червень. Таким чином за перше півріччя споживча інфляція зменшилась до 3,7% за державними даними. У бюджет цього року закладали 7,4%. Можливо, відбудеться чудо та Україна побачить зниження споживчих цін три місяці поспіль, що є рідкісним явищем для нашої країни. Якщо так і буде, то Національному банку необхідно обрати інші орієнтири після вдалого зниження інфляції. І такою ціллю може бути лише зниження кредитної ставки для пожвавлення бізнесу та споживчих настроїв, – пише очільник.