Гроші для Ковеля залучатиме інвестиційна агенція сина екскерівника управління СБУ

12 Липня 2019, 11:37
Гроші для Ковеля буде залучати інвестиційна агенція сина екс-керівника управління СБУ / Фото ілюстративне 1119
Гроші для Ковеля буде залучати інвестиційна агенція сина екс-керівника управління СБУ / Фото ілюстративне

У Ковелі місцева влада визначили агента із залучення інвестицій.

На засіданні виконавчого комітету Ковельської міської ради, яке відбулося 11 липня, інвестиційним агентом визначено Волинську агенцію із залучення інвестицій, а також затверджено протокол та форми договору про співпрацю.

Таке рішення прийнято, як йдеться в преамбулі документу, «з метою створення сприятливих умов для впровадження інвестиційної діяльності, забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку міста, запровадження відкритих економічних методів залучення додаткових коштів для виконання програми соціально-економічного розвитку міста».

У затвердженому виконкомом протоколі № 3 від 13 червня 2019 року засідання комісії з підготовки та проведення інвестиційних конкурсів включено до Переліку об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Ковель два інвестиційних проекти: «Влаштування скверу по вул. Володимирській» та «Будівництво мансардного поверху над 4-поверховою адміністративною будівлею по вулиці Степана Бандери, 5», де знаходиться фінансове управління виконкому Ковельської міської ради.

Згідно протоколу, за це рішення одностайно проголосували 10 осіб, які були присутні на засіданні: голова конкурсної комісії Михайло Гетьман (перший заступник мера міста), заступниця голови комісії Лілія Барна (заступниця начальника відділу економічного розвитку та торгівлі), секретар комісії Аліна Федчук (головна спеціалістка вищезгаданого відділу) та члени комісії: Володимир Бойко (директор ПТМ «Ковельтепло», депутат міської ради від ВО «Батьківщина», голова депутатської комісії з питань планування, бюджету і фінансів), Вікторія Васінович (начальниця відділу по управлінню майном комунальної власності), Оксана Козакевич (головна спеціалістка відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки), Геннадій Куптій (начальник юридичного відділу), Вадим Логвінов (начальник відділу земельних ресурсів), Людмила Мурай (начальниця відділу містобудування та архітектури) та Валентина Романчук (начальниця фінансового управління).

На основі поданої заявки про співпрацю від 7 червня 2019 року № 43/18 комісія також одноголосно визначила Волинську агенцію із залучення інвестицій Інвестиційним агентом та затвердила форму договору про співпрацю між виконавчим комітетом та цією структурою.

Волинська агенція із залучення інвестицій є громадською організацією, яка зареєстрована у місті Ковелі на вулиці Залізничній, 5. За даною адресою розташований готельно-розважальний комплекс «Наше місто». Керує агенцією Олег Уніга – син люстрованого заступника начальника управління СБУ у Волинській області Віктора Уніги, якого звільнено з роботи наказом Служби безпеки України у жовтні 2014 року на підставі Закону України «Про очищення влади», однак він оскаржував своє звільнення.

Відомо, що лучанин Олег Уніга народився у вересні 1990 року в Ковелі, проживає у Луцьку, був заступником генерального директора промислового об’єднання «Укрпротез», членом Партії Зелених, у 2014 році балотувався кандидатом в депутати Верховної Ради України по мажоритарному округу, а у 2015 році – до Луцької міської ради від «Нашого краю», нині на громадських засадах є помічником народного депутата України від «Народного фронту» Юрія Савчука.

Відповідно до прийнятих рішень конкурсної комісії та виконавчого комітету, міський голова Олег Кіндер від імені організатора інвестиційного конкурсу має укласти з інвестиційним агентом (в даному випадку – Олегом Унігою, – ред.) договір про виконання передінвестиційних робіт. У проекті договору агенція вказується, як громадська неприбуткова організація, хоча в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, слова «неприбуткова» немає.

У лютому 2016 року в мікрофон сесії Ковельської міської ради Олег Кіндер згадував якогось Унігу при досить цікавих обставинах, коли мер приїхав на побачення з футбольним активом міста в приміщення, де є офіс Волинської агенції із залучення інвестицій. Кіндер казав, що був приємно здивований такою зустріччю, яка тривала понад дві години.

«Ну, але, коли ми під’їжджали з Ігорем Ярославовичем (заступник мера Ігор Прокопів), автомобіля не було куда поставити, і ми його поставили туда трішки далі – за гуртожиток залізничної лікарні. Ну, все нормально. Да? На ганок я вийшов з таким піднятим настроєм. І що мені дуже приємно, що саме основне, що проводив нас власник саме закладу «Наше місто» Уніга. Ми ще поспілкувалися. І пройшлися через заклад – туда вперід», – зачаровував присутніх розповіддю Олег Кіндер.

Читайте також: У Ковелі в розважальному комплексі поліція шукала «п’яного мера»

Чи то мер зустрічався з колишнім високопосадовцем СБУ, чи то з теперішнім переможцем інвестиційного конкурсу – залишається загадкою.

«Інвестиційний агент на платній основі за агентську винагороду здійснює діяльність, направлену на виконання передінвестиційної роботи з підготовки інвестиційного проекту, надання консультативних послуг з питань організації, проведення та участі в інвестиційному конкурсі з метою створення сприятливих умов для здійснення інвестиційної діяльності, залучення інвесторів для забезпечення економічного та соціального розвитку міста Ковель та наповнення міського бюджету», – говориться в договорі.

Відповідно до документу, винагорода інвестиційного агента встановлюється на підставі кошторису витрат, але чомусь не менше 1 (одного) відсотка від орієнтовної вартості реалізації інвестиційного проекту. З огляду на традиційно багатомільйонні прожекти міської влади, подібні заробітки давніх мерових знайомих обіцяють бути щедрими.

Але все це ще мають затвердити на сесії депутати Ковельської міської ради.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024