Експерт назвав продукти, які подешевшали у червні
За даними Державної служби статистики в червні 2019 року, у порівнянні з травнем, подешевшали 15 продуктів, або майже 50% соціального кошику.
Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.
П’ятірка продуктів, які найбільше подешевшали в червні:
- Капуста – на 48%. Вартувала в червні 9,7 гривень за кілограм.
- Цибуля – на 34%, і її вартість бкла 18,7 гривень за кілограм.
- Яйця курячі – на 27%, а саме 12,5 гривень за десяток.
- Буряк – на 9%, і середня ціна в червні дорівнювала 19,7 гривень.
- Морква – на 8%, кілограм якої продавали за 20,6 гривень.
Також знизились в ціні на 2% сало та ячна крупа, на 1% - сметана, кисломолочний сир і манка, до 0,5% - рис, яловичина, свинина, молоко й куряче філе.
Рейтинг продуктів, які найбільше подорожчали першого літнього місяця, за офіційними даними такий:
- Яблука – на 34%, і вартували в червні 14,9 гривень за кілограм.
- Картопля – на 23%, і середньостатистичною ціною 17,3 гривень.
- Цукор – на 6%, кілограм якого 15,2 гривень.
- Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку на 4%. За кілограм необхідно сплатити 24,1 гривні.
- Пшоно – на 4%. Червневий цінник – 36,1 гривень.
Також зросла вартість на 1,5% білого хліба з борошна першого ґатунку, житнього хліба, батону й вареної ковбаси, на 1% – курячої тушки, в інтервалі з 0,5% до 0,9% – гречки та мороженої риби, до 0,5% – вершкового масла і соняшникової олії.
Майже не змінились ціни в червні на макарони та борошно.
За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, яке проводили на 1 червня і на 1 липня 2019 року ТОП-3 продуктів, які найбільше подорожчали виглядає наступним чином:
- Яблука – на 32%
- Пшоно – на 6%
- Житній хліб – на 1,5%.
А ТОП-3 продуктів, які найбільше подешевшали в травні:
- Цибуля – на 39,3%
- Капуста – на 34,8%
- Морква – на 27,1%.
Споживчі ціни в червні, порівняно із травнем, знизились на 0,5%, із початку року зросли на 3,6%.