Чим живе найбільший виробник свинини на Горохівщині

19 Липня 2019, 13:31
1962

Начальник управління регіонального розвитку Микола Панасюк та начальниця відділу Оксана Камоцька з робочим візитом побували в сільськогосподарському приватному підприємстві «Макс Ком», директорка якого Оксана Щерблюк.

У першу чергу завітали на ріпакове поле, де працювала дружна команда аграріїв. Із загальної площі посівів ріпаку зібрали уже більше 70%. Середня врожайність по господарству складає 36 ц/га. (до слова, середня районна – 29 ц/га.). Про це повідомляють на сайті Горохівської РДА.

ПП «Макс Ком» є одним із найбільших виробників свинини в районі. Хоч в свій час закрило свиноферму в зв’язку із збитковістю.

Прийшов новий господар: син відомих аграріїв Тараса і Оксани Щерблюків – Василь. Молодий юнак, здобувши освіту ветеринарного фахівця, пройшовши школу в Данії і попрацювавши там особисто зробив висновок: щоб був високоефективним бізнес в свинарстві, потрібно закладати підходи і принципи, які б дозволили стратегічно бути весь час конкурентними.

Виробництво свинини тісно пов’язане із організацією роботи, використанням кормів, технологією утримання і годівлі. Як розповів Василь Щерблюк, така технологія передбачає багато акцентів: мікроклімат, тип годівлі, оптимальний розмір технологічних груп, організація відтворення і ін. Слід сказати, що в цьому господарстві дотримані усі вимоги, облаштована сучасна лабораторія з відтворення, бо одним із ключових моментів технології є вибір генетичного матеріалу. Усіма цими процесами займається сам Василь, дещо допомагають троє працівників ферми (ферма закритого циклу).

Утримують у господарстві щомісячно 1000 голів свиней, з них 265 свиноматок (в свій час завезених з Данії), плодючість кожної складає в середньому 16 поросят за опорос. Василь Щерблюк сам вакцинує, оперує, відбирає сперму і осіменяє, контролює годівлю, здійснює підбір і відбір і ще багато чого, що вимагають технології, бо каже, щоб мати результат – дрібниць в свинарстві не буває. Біля ферми – клумби з квітами та невеличкий сад.

Підсумовуючи зустріч Василь зауважив: щоб не мати збою в економіці – усі технологічні ланки повинні бути складовою єдиного ланцюга, який веде до успішної діяльності підприємства і порушення однієї з них впливає на собівартість і ефективність бізнесу.






Завершився робочий виїзд на плантації фруктового саду фермерського господарства «Волинський сад». Керівник тут також Василь Щерблюк і, звичайно, йому допомагають батьки Тарас і Оксана. Працювали в саду робітники, підв’язуючи молоді дворічні яблуньки, які уже в цьому році плодоносять (всього 10 га). Ростуть груші (2 га), планують цієї осені посадити 3 га вишні.




 

 

Коментарі
20 Липня 2019, 17:44
Який жах, мені здається що син аграріїв прогуляв лекції по технологіі утримання тварин в школі в Данії,сумніваюся що він взагалі там був. Зато клумба з квітами біля ферми
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024