Як виглядає монета «Надання Томосу про автокефалію ПЦУ»

22 Липня 2019, 14:58
фото ілюстративне 2006
фото ілюстративне

Національний банк ввів у обіг ще одну пам’ятну монету «Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України».

Монета продовжила серію «Духовні скарби України», має номінал 50 гривень. Її виготовлено зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 500 г, діаметр – 85 мм, тираж – до 1 тисячі штук. Вона оздоблена локальною позолотою, вміст золота не менше ніж 0,006 г. Про це йдеться на сторінці відомства у Facebook.

Монета присвячена події, яка ознаменувала тисячолітній шлях української церкви від створення до здобуття незалежності, – наданню Томосу про автокефалію Православної церкви України.

Томос, текст якого ухвалено архієрейським синодом Вселенського патріархату, офіційно затверджує канонічний автокефальний статус Православної церкви України як однієї з 15 помісних православних церков.

На аверсі монети розміщена стилізована хрестоподібна композиція, увінчана позолоченим відбитком печатки Вселенського Патріарха Варфоломія. Довкола неї у позолочених медальйонах – кафедральні собори помісних православних церков світу та їхні назви.

На дзеркальному тлі реверсу монети Вселенський Патріарх Варфоломій передає сувій (Томос) Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори: Володимир Дем’яненко, Роман Чайковський.


 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024