У Нацбанку показали пам'ятну монету номіналом дві гривні

22 Липня 2019, 17:14
фото ілюстративне 1219
фото ілюстративне

Національний банк ввів у обіг пам’ятну монету номіналом дві гривні «Пантелеймон Куліш».

Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України», адже присвячена відомому письменнику, публіцисту, етнографу, історику, літературному критику, перекладачеві, громадському діячеві – Пантелеймону Кулішу. Про це йдеться на сторінці відомства у Facebook.

Вартує – 41 гривню. Тираж – 35 тисяч штук.

Довідково: Пантелеймон Куліш – відомий письменник, публіцист, етнограф, історик, літературний критик, перекладач і громадський діяч. У 2019 році виповнюється 200 років від його народження.

На аверсі монети – вишитий рушник та цитата з листа Куліша до дружини Ганни Барвінок: «Зовсім інша була б річ, якби ми єдиними устами і єдиним серцем трудились над пробудженням суспільно-національної свідомості в Україні».

Ідея потреби в єдності українців лягла в основу першого українського роману «Чорна рада», автором якого і був Пантелеймон Куліш. У ньому він звертається до подій Руїни, періоду боротьби за гетьманську булаву після смерті Богдана Хмельницького.

На реверсі монети зображений портрет Пантелеймона Куліша, ліворуч від якого є літери алфавіту, адже письменник був автором першого українського фонетичного правопису – «кулішівки». Зокрема, саме «кулішівкою» надруковано «Кобзар» Тараса Шевченка 1861 року.

Пантелеймон Куліш розумів необхідність розвитку української мови та можливість українців пізнавати світову культуру рідною мовою, тому перекладав твори Шекспіра, Байрона, Гейне, Ґете, Шиллера. Крім того, разом із українським вченим-фізиком Іваном Пулюєм підготував перший україномовний переклад Біблії.

Читати також:

Як виглядатиме банкнота номіналом 1000 гривень

Як виглядає монета «Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України»

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024