На Волині занепадає перспективне село

29 Липня 2019, 17:18
Під час робочого візиту 1767
Під час робочого візиту

Нещодавно до голови Любешівської ОТГ Олега Куха звернулися жителі села Любешівська Воля, яке в складі Любешівської ОТГ.

Молоді люди вважають, що їхнє село занепадає, бо немає господаря–керівника, який зміг би організувати населення,  знайти підхід та згуртувати людей. Тому і просили на особистому прийомі в голови ОТГ, аби він вплинув на ситуацію, що у їхньому населеному пункті, повідомляють в ОТГ.

Село Любешівська Воля є вздовж траси  Р-14 Луцьк-Маневичі-Любешів-Дольськ, вдале транспортне сполучення, неподалік Любешева, а тому є всі передумови для розвитку – переконані жителі села Альона та Олександр Чернюки, які самостійно започаткували власну справу в селі та продовжують  успішно її розвивати.

Щоб розібратися у ситуації, селищний голова разом із заступником Ольгою Кух та секретарем Володимиром Сергійчуком приїхали у Любешівську Волю і оглянули об’єкти інфраструктури: клуб, ліцей, дитячий садочок, поспілкувалися з керівниками цих закладів та активістами села. На жаль, зустрітися із в.о старостою Світланою Мартинюк того дня не вдалося, позаяк керівниця перебувала у відпустці і з поважних причин не змогла бути присутня.

Упорядковані подвір’я ліцею та дитсадка, скошена трава, прибрана центральна  вулиця – таким виглядає село з першого погляду, коли приїхали представники селищної ради. Проте, зі слів місцевих жителів, ще якихось пару днів тому все було інакше, а прибирання організували у зв’язку з приїздом очільника громади. Нарікали жителі Любешівської Волі й на те, що активність як керівництва старостинського округу,  так і керівництва установ, які є на території села,  й самих селян дуже низька. Та незважаючи на це, Олександр і Альона  переконані,  якщо з людьми працювати, то все можна змінити, тим паче, що в селі є такі люди, які прагнуть змін, хочуть, щоб їхнє село розвивалося.

Молодь у Любешівській Волі є, але, на жаль, немає умов для її розвитку. Ще донедавна новенький клуб тепер стоїть пусткою, бо немає кому працювати та  й відвідувачів теж «негусто». За словами Олександра, ініціативу селян не підтримують,р він хотів взяти в оренду зал та організувати більярдну, проте у колишній сільській раді таку ідею не схвалили.

Брат і сестра Чернюки щиро вболівають за рідне село, хочуть щоб воно розвивалося, територія утримувалася в належному стані, а тому заявили, що не будуть миритися з безвідповідальністю та байдужістю керівних органів у селі.

Микола Приймак – директор місцевого ліцею, зазначив, що сьогодні гостро постала потреба у встановленні на будівлі навчального закладу водовідливів. Адже у період дощів через відсутність системи водовідливів вода з даху стікає стінами, а це призводить до їх руйнації. Варто зазначити, що порівняно з іншими навчальними закладами громади, покрівля Любешівсько-Волянського ліцею досить-таки нова, її встановили 8-10 років тому. За словами директора, водовідливи, як розповідали очевидці, у проекті ніби були заплановані, однак чому їх  не встановили – залишається під знаком питання.

Під час візиту оглянули  й автобусну зупинку, яка перебуває в незадовільному стані. У результаті Любешівською селищною радою направили відповідний лист-клопотання службі автомобільних доріг у Волинській області щодо проведення ремонтних робіт на даній зупинці. Дитячий майданчик у дитсадку також потребує оновлення, працювати над вирішенням цього питання Кух доручив управлінню гуманітарної політики селищної ради.

Обговорили й проблему ТПВ, адже є можливість задіяти КП «Любешів-Комфорт-Сервіс», проте необхідно заключити договори з населенням на вивіз сміття. Також є можливість, на умовах співфінансування селищної ради і громади, встановити на місцевому кладовищі колонку з технічною водою.

«Дуже добре, що на сьогоднішній день у селі є активна молодь, люди, які хочуть щось робити, змінювати, розвивати своє село. Я підтримую таку  ініціативу і готовий допомагати та сприяти. Разом з тим, сьогодні є ряд питань до виконуючої обов’язки старости  Любешівсько-Волянського старостинського округу. Незважаючи на те, що ця посада є виборною, ми знайдемо, в межах чинного законодавства звісно, важелі впливу на цю ситуацію», – зауважив очільник ОТГ на завершення  робочого візиту.

І тут, мимоволі, виникають питання й до  жителів села: якщо на минулих виборах, ще до утворення ОТГ, Світлану Мартинюк, як голову сільської ради, підтримали більшість селян, то чому зараз немає співпраці і порозуміння, чому люди є такими пасивними і не допоможуть для в.о. старости вирішити ті чи інші питання життєдіяльності їхнього округу?

Читайте такожУ Любешівській Волі розповідали, як шукати роботу

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024