На Рожищенщині зафіксували 17 незаконних рубок лісу

29 Липня 2019, 10:58
1061

Протягом останніх півтора року поліція офіційно зареєструвала 291 заяву та звернення щодо незаконних рубок лісу на Волині. До Єдиного реєстру досудових розслідувань з них додали лише 152 провадження. А в суд скерували 8 справ з обвинувальними актами. А це означає, що лише 5% проваджень, відкритих за незаконні рубки лісу, потрапили до суду.

Про це пишуть у аналітичній статті Центру журналістських розслідувань «Сила правди» «Куди зникають справи про незаконні рубки волинських лісів?».

Журналісти зазначають, що на території державного підприємства «Рожищеагроліс» лісова охорона протягом півтора року зафіксувала 17 незаконних рубок. Підприємство на 14 сходинці анти-рейтингу.

Найбільше незаконних рубок зафіксували на териорії ДП «Цуманське ЛГ» – 176 випадків. Найменше у ДП «Локачіагроліс» – один випадок.

Також увагу журналістів привернула ухвала Рожищенського районного суду щодо незаконної рубки. 1 квітня 2019 року суддя Іван Сіліч виправдав Валерія Ройка, який зрубав ясена у лісі підвідомчому Цуманському лісовому господарству, чим завдав шкоди на 7,9 тисяч гривень. 

«…суд має висновок, що у цьому випадку відбулася часткова декриміналізація дій шляхом внесення змін до закону про кримінальну відповідальність (стаття 246 КК), а саме, визначений розмір істотної шкоди (дві тисячі і більше неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів), тому підстави для притягнення Ройка Валерія Володимировича за статтею 246 КК відсутні у зв'язку з декриміналізацією відповідальності за вчинення злочинного діяння вказаного у цій статті,» – йдеться в ухвалі.

Народний депутат Остап Єднак звертався до Генеральної прокуратури України з проханням невідкладно оскаржити такі ухвали. У переліку, вказаних обранцем було і рішення Рожищенського районного суду. Однак прокуратура переадресувала звернення до областей, а там у відповіли, що не вбачають жодних підстав для скасування цих рішень.

Аналітик міжнародної організації «Екологія-право-людина» Петро Тєстов каже, що якщо винного у незаконній рубці не знайдуть і він не компенсує завдані збитки, то їх за законом зобов’язаний компенсовувати лісгосп, тобто державне підприємство за гроші платників податків.

«У своїй практиці я неодноразово зустрічався з випадками, коли незаконні рубки (рубки без жодних оформлених документів) роблять з неформальної згоди або навіть за наказом працівників лісгоспу. Зокрема, цього року в Турійському лісгоспі на Волині я зустрічав місцевих мешканців, які заготовляли сосни на дрова без жодних документів, аргументуючи тим, що «лісничий дозволив». Якщо особа винна у незаконній рубці не буде визначена і її провина не буде доведена судом, то шкоду заподіяну довкіллю внаслідок незаконних рубок, згідно чинної нормативно-правової бази, буде компенсовувати лісокористувач, тобто сам лісгосп. Можливо, це також є пересторогою для передачі таких справ правоохоронцям. Я особисто вважаю цю норму несправедливою, але вона є», – зазначає експерт.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024