В Україні запровадили нові стандарти органічної продукції

02 Серпня 2019, 09:59
1133

Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» набуває чинносі 2 серпня. Це означає, що формально з початку серпня запрацюють нові правила функціонування ринку органічної продукції. І стосуються вони виробництва тільки сільськогосподарської продукції. 

Про це повідомляє головне управління Держпродспоживслужби.

Відповідно до Закону органічне виробництво та обіг органічної продукції в Україні підлягає сертифікації – тобто проходженню спеціальної процедури на відповідність органічного виробництва та обігу органічної продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Не потребує сертифікації логістика, зберігання і продаж органічної продукції закладами громадського харчування та суб’єктами роздрібної торгівлі.

В Україні таку сертифікацію здійснюватиме спеціальний орган, який вноситиметься до Державного реєстру органів сертифікації. Сертифікація виробників органіки відбувається щорічно з обов’язковою перевіркою виробництва. Виробник має право обрати будь-який орган сертифікації та укласти з ним договір на проведення сертифікації. Якщо виробництво чи обіг органічної продукції відповідає законодавству – виробнику видають спеціальний сертифікат. Його дія – 15 місяців.

Якщо органічну продукцію будуть експортувати, то потрібно додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації. Сертифікаційне рішення виноситься після інспекції, якщо були наявні всі необхідні документи,. При цьому дуже важливо, щоб оператор був добре підготовлений до інспекції. За ведення всіх реєстрів щодо органіки відповідає Мінагрополітики. Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції затверджує Кабінет Міністрів України. Проєкти відповідних нормативно-правових актів зараз у роботі.

За порушення вимог «органічного» законодавства вказані досить серйозні штрафні санкції. У залежності від виду порушення такі стягнення у 2019 році – від 12,5 тисяч гривень до понад 100 тисяч гривень. Розміри штрафів визначені в мінімальних заробітних платах, тому зі збільшенням розміру мінімальної зарплати зростатимуть і штрафи.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції несе виробник. У разі виявлення порушення законодавства у цій сфері Держпродспоживслужба видає йому відповідний припис про усунення цих порушень. Паралельно про це повідомлять орган сертифікації.

Якщо ж порушення своєчасно не усунуті, то оператора ринку штрафують: для юридичних осіб розмір штрафних санкцій – 8 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб-підприємців – 5. За ненадання, несвоєчасне надання або надання недостовірної інформації про обсяги органічної продукції, що вводять в обіг, Держпродспоживслужба теж оштрафує виробника: 5 мінімальних заробітних плат – юридична особа; 3 мінімальні зарплати – фізична особа - підприємець.

Окремої уваги заслуговує порушення вимог до маркуванням органічної продукції. Так, за маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» або будь-яких однокореневих чи похідних слів від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами за відсутності сертифіката – штраф від 8 (для юридичних осіб) до 5 (для фізичних осіб – підприємців) мінімальних заробітних плат.

За невиконання чи несвоєчасне виконання законних вимог Держпродспоживслужби про усунення виявлення Держпродспоживслужбою порушень органи сертифікації будуть оштрафовані в розмірі 8 мінімальних зарплат. За ненадання чи надання недостовірної інформації штраф – 5 мінімальних зарплат. Неправомірна видача сертифіката карається накладанням штрафу в розмірі 16 мінімальних зарплат, якщо впіймали на цьому повторно – розмір штрафу зростає аж до 24 мінімальних заробітних плат.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024