Сапропель із Старовижівщини експортують до країн ЄС. ФОТО

04 Серпня 2019, 18:12
1146

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк побув у Старовижівському районі з робочим візитом.

Разом із директоркою Старовижівської районної філії Волинського ОЦЗ Тетяною Гаврилюк 31 липня вони відвідали бюджетоутворюючі підприємства, які забезпечують роботою та заробітком десятки жителів району. Про це інформує прес-служба Волинського обласного центру зайнятості.

Перша локація – ТзОВ «Волиньсапрфос», що займається видобуванням добрива «сапропель» із озера Синове. Тут розпочали видобування сапропелю з 1986 року. Директор підприємства Едуард Гончаров каже, тоді органічне добриво возили в Чорнобиль для рекультивації зон, уражених радіацією, адже це надпотужний антиоксидант.

Читайте також: У районі видобувають сапропель, який експортуватимуть до ОАЕ

Активну роботу підприємство «Волиньсапрфос» розпочало 2,5 року тому. Сапропель видобувають з допомогою величезної машини. Викачану рідку речовину зневоднюють, піддають спеціальній обробці і отримують цінну органіку, подібну до ґрунту. Добриво має унікальні властивості, найчастіше його використовують у сільському господарстві.

«Сапропель поліпшує врожайність мінімум вдвічі. До того ж, його можна використовувати як органічну добавку для підкорму тварин», – розповідає директор підприємства Едуард Гончаров.

Хоч Волинь відома найбільшими покладами сапропелю в Україні, про користь цієї речовини люди знають мало. Здебільшого покупці приїжджають з-за кордону. Сьогодні органічне добриво експортують до країн Європейського Союзу.

Окрім видобутку сапропелю, «Волиньсапрфос» займається займається виготовленням брикетів. На цей час – чотиригранних. У планах – восьмигранні. За словами господаря підприємства, собівартість цих брикетів дещо вища, однак попит на таке паливо шалений. Пачки брикетів достатньо для того, аби обігрівати будинок усю зиму.

Ще один напрямок роботи – вирощування органічної малини сорту «Аміра». Її реалізовують в Україні. Велику частину купують ресторани. До слова, до тимчасових робіт із поливу ягоди залучений безробітний, який перебуває на обліку в Старовижівській районній філії Волинського обласного центру зайнятості. Сьогодні на підприємстві працює 31 особа.

Друге підприємство – ТзОВ «Брікет Стар», що займається виговленням брикетів «руф». Під керівництвом Тетяни Дарич тут працює 11 фахівців. На цей час заявлена одна вакансія.

Наступне – фермерське господарство «Соломія плюс» під керівництвом Олександра Дричика. Підприємство займається вирощуванням овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів. Над заготівлею та реалізацією продукції працюють 17 осіб. Щоб забезпечити «Соломію плюс» кадрами, допомагає Старовижівська районна філія Волинського ОЦЗ.

Минулого року громадські роботи на підприємстві виконували п’ятеро осіб за направленням служби зайнятості, ще 9 пройшли курси цільового призначення. Співпраця триває і цього року.

«Успішна громада – та, в якій успішно розвивається бізнес, населення якої має роботу і хороший прибуток, що дозволяє не залишати домівок у пошуку закордонних заробітків. Приємно і гордо, що на Старовижівщині працюють такі підприємства. Приємно чути, що для них ефективна та корисна наша робота. Служба зайнятості працюватиме з цими роботодавцями, сприяючи у забезпеченні кваліфікованими кадрами», – наголосив директор Волинського ОЦЗ Роман Романюк.
















 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024