У Рожищі побудують дитячий будинок сімейного типу за 6,3 мільйона гривень

16 Серпня 2019, 11:44
Засідання комісії 909
Засідання комісії

У 2019 році обсяг субвенції з державного бюджету на придбання, будівництво та ремонт житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа для Волинської області – 10,5 мільйона гривень.

З них – 6,3 мільйона гривень спрямують на будівництво дитячого будинку сімейного типу у місті Рожище та 4,2 мільйона гривень на забезпечення житлом дітей-сиріт. Таке рішення прийняла відповідна комісія облдержадміністрації 15 червня. Про це повідомили у Відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Заступниця голови обласної державної адміністрації Світлана Мишковець, за сумісництвом голова комісії, зауважила, що відповідно до законодавчих умов, таку державну субвенцію можна спрямувати на нове будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу або капітальний ремонт аналогічних комунальних установ, придбання соціального житла для дітей, виплату грошової компенсації за самостійне придбання житла, рецензування звітів про оцінку житла, яке купують на вторинному ринку, розроблення проєктної документації на нове будівництво чи капітальний ремонт житла для дітей-сиріт.

Варто зазначити, що минулого року Рожищенська міська рада запропонувала земельну ділянку для будівництва житла для дитячого будинку сімейного типу. За словами заступника голови обласної державної адміністрації Валентина Цьося, ділянка – у районі з розвиненою інфраструктурою: поряд дитячий садок, школа, районна лікарня.

«Перевага у тому, що ділянка – в заселеному районі. Там є можливість безпроблемного під'єднання будівлі до зовнішніх мереж постачання енергоносіїв. За гроші минулорічної субвенції міська рада розробила проектно-кошторисну документацію, вартістю близько 121 тисячу гривень. На сьогодні вартість будівництва, відповідно до проєктної документації, близько 6,3 мільйона гривень. Після прийняття рішення комісією – можемо оголошувати тендер та розпочинати будівництво», – зауважив Валентин Цьось.

Важливо, що згоду на проживання в будинку, що планують збудувати за гроші субвенції, вже надала сім’я, яка наразі проживає в селі Корсині Рожищенського району. На сьогодні на виховання та спільне проживання до цієї сім’ї влаштовані п'ятеро дітей. Переїзд у новий будинок дасть можливість отримати любов та турботу для ще п'яти дітей-сиріт.

Інші гроші з субвенції планують витратити на придбання житла для дітей сиріт. Наразі облдержадміністрація збирає пропозиції від ОТГ та райдержадміністрацій щодо розподілу цих грошей. Тоді – обласна комісія прийматиме рішення щодо розподілу на основі цих пропозицій та обласного реєстру квартирної черги.

Відповідно до законодавства, граничну вартість придбання житла чи обсяг грошової компенсації, визначають з урахуванням таких нормативів:

  • у квартирах, садибних (одноквартирних) будинках із житлового фонду – 31 квадратний метр загальної площі; додатково – 10 квадратних метрів на кожну дитину з інвалідністю;
  • вартість одного квадратного метра загальної площі житла обчислюється відповідно до нормативно-правових актів Мінрегіону.

Світлана Мишковець під час засідання комісії повідомила опосередковану вартість одного квадратного метра в області. Йдеться про майже 11,4 тисяч гривень, у Луцьку – в 1,5 рази більше.

«Таким чином, для виплати компенсації за належне житло чи придбання житла на одну дитину необхідні гроші, а саме 353,09 тисяч гривень, на одну дитину з інвалідністю – майже 467 тисяч гривень, на одну дитину в Луцьку – 529,6 тисяч гривень, на одну дитину в Луцьку з інвалідністю – більше 700,4 тисяч гривень. Окрім того, я вважаю, що ефективніше не купувати самостійно житло для дітей-сиріт, а перераховувати гроші на їхні рахунки. Бо в такому разі вони самі, чи їхні родичі, чи працедавці, чи органи місцевого самоврядування можуть дофінансувати та придбати краще житло», – зазначила посадовиця.

На 15 серпня 2019 року на обліку осіб, що потребують забезпечення житлом є 139 дітей та осіб цієї категорії.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024