На Волині здорожчала картопля

19 Серпня 2019, 10:55
Роман Самарчук 2417 Джерело: «Суспільне.Волинь» 
Роман Самарчук

Через низький врожай у Волинській області здорожчала картопля.

Про це  у сюжеті «Суспільного Волині» розповів сільгоспвиробник Роман Самарчук, керівник СВК «Прип'ять».

Кілограм бульби на ринках вартує більше десяти гривень. Закупівельна ціна – вісім.

Цього року урожай картоплі не тішить, каже Володимир Марцинюк із села Усичі. Бульбу він вирощує на 25 сотках. Частину використовує для потреб родини, решту – продає. 

«Як була дешева, за гривню, то родила, а як цього року ціна підскочила, продати не буде що, бо більше половини зелена», – каже волинянин.

Зі слів одноосібника, нині на ринку за кілограм картоплі беруть 12–13 гривень. У селі Річиця Ратнівського району закупівельники дають за кілограм трохи менше.

«Ціна радує, якщо торік в цю пору починали з 2 гривні. Сьогодні в нас закупляють за 8», – розповідає Роман Самарчук.

Картопля на Волині цієї осені вродила гірше, як торік, каже фахівчиня Волинської дослідної станції Інституту картоплярства Алла Соколова. Пояснює це кількома факторами. 

«Перш за все, природно-кліматичні умови, сортозаміна, люди вирощують один сорт 5-6 років, бояться змінювати сорти», – зазначила експертка.

На полі фермерського господарства Володимира Шегидина демонстрували, як правильно вирощувати картоплю. У власника свій рецепт, як збільшити її врожайність.

Більше 70 сортів картоплі на 10 гектарах землі вирощують у господарстві. Продають її як насіннєву. Володимир Шегидин запевняє – зміна клімату вимагає нових сортів цієї рослини.

Волинські сільгоспвиробники забезпечують бульбою не лише область, продають її і за кордон.

«Садять в межах 70 тисяч га, населення – для своїх потреб, юридичні особи-фермери в межах до 500. Характерна особливість і не тільки для картоплі – курс на органічне вирощування, покупець хоче бачити чистий продукт», – розповідає керівник профільного департаменту Юрій Горбенко.

Збільшувати площі, відведені під картоплю, сільгоспвиробники наразі наміру не мають. Мовляв, десять останніх років вирощувати картоплю було нерентабельно.

Більше – дивіться у сюжеті: 

Читайте також: Кабмін обмежив розмір держдопомоги фермерам

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024