Наскільки в Україні здорожчали бутерброди, – експерт

20 Серпня 2019, 17:18
фото ілюстративне 2065
фото ілюстративне

Асоціація постачальників торговельних мереж взяла найпоширеніший рецепт приготування бутерброда за даними власного моніторингу цін у великих містах.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж.

Беремо батон вагою 500 грам, варену ковбасу – 400 грам, вершкове масло – 100 грам та все нарізаємо. Вийшло 12 смачних бутербродів.

Батон, 500 грам. На кінець червня 2018 року ми купували його, за даними моніторингу Асоціації постачальників торговельних мереж у великих містах, за 11,1, а за рік ціна піднялася до 14,5 гривень. Подорожчання за рік – 30%.

Варена ковбаса першого гатунку, 400 грам. У червні минулого року вони вартували 33,8, а 30 червня цього року – 38,6 гривень. Ціна зросла на 14%.

Вершкове масло, 100 грам 2018 року – 18,3, 2019 року – 20,5 гривень. Здорожчання – на 12%.

На кінець червня 2018 року для приготування 12 бутербродів з ковбасою ми витратили 63,2, а за рік вартість зросла до 73,6 гривень. А це на 16% дорожче. Кожен бутерброд – за 6,1 гривні.

Середня заробітна плата за рік збільшилась на 17%, мінімальна на 12%, середній розмір пенсії за віком – на 14,5%. З цього можна зробити висновок, що для тих, хто отримує пенсію та мінімальну оплату, звичайний бутерброд став менш доступним. Споживча інфляція за цей час зросла на 8,7%. Тобто підвищення вартості бутерброда в два рази випереджало зростання інфляції в Україні, – пише експерт.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024