Рожищан штрафуватимуть за спалювання стерні та сухого листя

25 Серпня 2019, 17:33
1365

Восени спалювання опалого листя та сміття знову стане проблемою населених пунктів України.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і вкрай небезпечна, – повідомляють на сайті Рожищенської міської ради.

У складі диму від спалювання трави та листя є пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. А в пік осіннього паління повітря в населених пунктах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. 

Тому Рожищенська міська рада та виконавчий комітет вкотре нагадують рожищанам про заборону випалювання сухої трави та застерігає від необдуманих вчинків.

«Нагадуємо, що згідно рішення від 25 квітня 2013 року №28/19 у Рожищі заборонено випалювати стерню, луки, ділянки з водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишки рослинності, опале листя та побутові відходи у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, у парках, інших зелених насадженнях та без дозволу органів державного контролю», – йдеться у повідомленні.

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків.

Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» заборонене самовільне спалювання листя.

Відповідальність за порушення цієї норми вказана у статті 77.1 адміністративного кодексу України. За самовільне випалювання рослинності або її залишків законодавством визначене покарання – штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 170 до 340 гривень і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 гривень).

«При виявленні підпалів телефонуйте в поліцію за номером 102!» – закликають у міській раді.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024