Наскільки в області освоїли гроші на ремонт комунальних доріг

29 Серпня 2019, 13:35
фото ілюстративне 995
фото ілюстративне

Стан освоєння грошей на ремонт доріг комунальної власності детально проаналізували під час наради під керівництвом директора департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктора Довгополюка, що відбулася 28 серпня 2019 року.

До слова, нарада відбулася за участі представників підрядних організації та органів місцевого самоврядування. Тож учасники засідання вивчали ситуацію на кожному окремому об’єкті.


Нагадаємо, питання низького показника освоєння грошей органами місцевого самоврядування на ремонт комунальних доріг порушили ще на початку серпня 2019-го року під час оперативної наради у т.в.о. голови облдержадміністрації. Саме тоді представникам місцевих рад наголосили, що необхідно завершити усі підготовчі роботи та виготовити проектну документацію та експертизу до 1 вересня 2019 року. В протилежному випадку це загрожує не освоєнням грошей. Також в облдержадміністрації вирішили переглянути списки та перерозподілити фінанси, які не встигають освоїти окремі органи місцевого самоврядування, на ті дороги, де будуть готові усі документи.

Читати також: Вітоенергетичний комплекс – нова перспектива для Волині

Загалом перелік доріг комунальної власності, які ремонтуватимуть у поточному році, формували за пропозиціями місцевих рад. Єдиною умовою була наявність на ці дороги проектної документації і експертиза. Так, до переліку потрапили 215 об’єктів комунальної власності (83 – капітальний ремонт, 132 – поточний середній).

Варто зазначити, що на 1 серпня відсоток освоєння – 12-13. Зокрема, із 215-ти об’єктів, на які держава виділила фінансування на загальну суму 93 мільйони гривень, лише на 12-ти об’єктах були завершені роботи.

«Щодо поточного середнього ремонту, то мене дивує ситуація. Спрощена система, виконання робіт можна було вже розпочати впродовж літа. А в нас лише 9 мільйонів із 37-ми освоєно. Підрядники, звертаюся до вас, тому що керівники ОТГ не всі розуміють, що процедура отримання вами грошей займає приблизно два тижні. Волинську ОДА, як розпорядника цих грошей, така ситуація не влаштовує. Нам треба бачити цифри і розуміти що зміниться, а що – ні,» – зауважив Віктор Довгополюк.

Разом із тим, ситуація дещо поліпшилася. На 28 серпня роботи завершили вже на 70-ти об’єктах (з них – 19 капітальний ремонт, 51 – поточний середній). Ремонтні роботи тривають на 56-ти об’єктах, також на ряді об’єктів тривають тендерні процедури.

«За результатами попередньої наради усі трохи підтягнулися і є позитивний результат. Звичайно, будуть такі об’єкти, гроші на які не будуть освоєні. Але зараз ми ще можемо змінити цей перелік і деякі громади хочуть ці дороги змінити. Наприклад, голови об’єднаних територіальних громад запропонували внести зміни до переліку на 17 об’єктах. Вони вже мають проєкти на інші дороги», – прокоментував ситуацію заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось.



 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024