На Ківерцівщині діти навчатимуться в аварійному приміщенні школи. ВІДЕО

02 Вересня 2019, 08:58
1 вересня 1452
1 вересня

У селі Грем’яче Ківерцівського району – останні приготування до нового навчального року.

145 дітей підуть навчатися в аварійну школу, – розповіла директорка Оксана Бобровик.  Приміщення побудоване 1932-го року, стіни осипаються, дах постійно латають, туалет знаходиться на вулиці,  у закладі немає спортивної і актової зали, кабінетів фізики і хімії, про мультимедійні дошки учителі лише мріють, каже директорка, – йдеться UA: Волинь.

"Ця частина приміщення побудована у 1932-му році, вона дерев’яна. Ця частина побудована у 60-х роках. Штукатурка осипається.  Дерев’яна частина приміщення помалу осідає», – каже Оксана Бобровик.

Поки на подвір’ї школи діти готуються до свята першого дзвоника, директорка показує кореспондентам Суспільного аварійне приміщення:

«Потрапите у минуле століття. Наша школа не сучасна, а не в такому стані. Робимо усе, що можемо. Минулого року обклеїли коридора. Стіни осипаються, ніякого стенду, нічого прибити не можна, воно осипається. З цього кутка видно як осіла підлога. Це осідає фундамент і стеля у тому кутку», – коментує Оксана Бобровик.

Мама першокласниці Наталія Ховайло 15 років тому закінчила цю школу.

«Ходила у цю школу, у такому стані як вона є, у такому ми її закінчили, сподіваюся мої діти закінчать її у набагато кращій школі, перспективнішій», – сказала жінка.

«Умов можна сказати що і немає, бо туалет на вулиці, їдальня окремо. І в дощ, і взимку треба і в туалет, і в їдальню перейти", – коментує Ірина Крук, мама першокласника.

Богдана Ясніревич цьогоріч навчатиметься в 11 класі.

«Хотілось би щоб у нас був спортзал, туалет усередині, їдальня. Щоб було всередині. Дуже усе старе у школі, у нас не вистачає реактивів на хімію, на фізику не вистачає», – каже майбутня випускниця.

 Із 2013-го заклад визнаний аварійним Волинською філією інституту «ДНІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ». Оксана Бобровик говорить: тріщини у стінах до нового навчального року замазали, підлогу пофарбували.

«Ми звертаємося кожного року, у нас є відписки від усіх представників влади. У район писали, в область теж», – наголошує директорка.

Опалення у школі села Грем’яче – пічне. Для обігріву використовують брикет. Оксана Бобровик каже: печі перемуровували, але дим усе рівно просочується. З її слів, аби приміщення остаточно не зруйнувалося батьки ремонтують класи, також допомагають благодійники.

«У кабінеті інформатики у нас три комп’ютери, три нових ноутбуки, які нам дали минулого року. 5 комп’ютерів ми списали. Подивіться, які ці комп’ютери, на них абсолютно нічого не можна навчити», – наголошує очільниця.

«Порівнюючи умови, які мають міські учні і які мають сільські, коли вони навчаються, то це плачевна ситуація.  Комп’ютерів немає і 18 діток посадити на три комп’ютери... Як? За новою програмою та освітніми вимогами кожна дитина повинна мати своє робоче місце», – каже Тетяна Денисюк, учителька школи.

Початкові класи навчатимуться в орендованому приміщення дитсадка, інформує Оксана Бобровик.

«На перший клас парт ще нових немає. Буквально учора зняли старі парти і завезли у клас поставили», – каже директорка.

Підручників вистачає.

«На другий клас є 100%, на 11 – теж є. На 6-й трохи запізнюються», – розповідає бібліотерка Оксана Кальченя.

Цього року за 270 тисяч гривень на будівництво нової школи виготовили проектно-кошторисну документацію. На умовах співфінансування сільська рада виділила 100 тисяч гривень із бюджету, решта грошей – з районного бюджету. Нині проєкт проходить експертизу, розповіла у телефонній розмові сільський голова села Грем’яче Наталія Мельник. Нині вона у відпустці. Каже: важливо, аби з будівництвом не затягували, бо за чотири роки документацію для нової школи потрібно буде оновлювати.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024