В Україні запрацює система електронного обігу деревини

03 Вересня 2019, 18:01
2684

Президент України Володимир Зеленський видав Указ № 511 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів». Серед основних заходів, про які йдеться в Указі – забезпечення доступу до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних та запровадження до 1 листопада 2019 року електронного обліку деревини.

Тож аби донести інформацію до причетних структур та організацій, заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось провів установчу нараду за участю представників обласного управління лісового та мисливського господарства та приватних лісокористувачів. Обговорення Указу Президента України відбулося 30 серпня. Про це інформує пресслужба Волинської ОДА.

Під час наради поінформували, що підприємства, що належать до сфери підпорядкування обласного управління лісового та мисливського господарства вже запровадили електронний облік деревини. Про це проінформував перший заступник начальника Волинського управління лісового та мисливського господарства Руслан Войцеховський.


За його словами, ведення електронного обліку – це своєчасне та достовірне відображення руху лісопродукції, доступність даних про її залишки, контроль за використанням та зберіганням, облік оплати, прозорість роботи матеріально відповідальних осіб, і в першу чергу – це мобільність у виявленні незаконного вивезення деревини, адже система державних підприємств волинського обласного управління діє повноцінно і впроваджена на 100% вже близько п`яти років.

«Стовідсоткове впровадження обліку деревини дає змогу оптимізувати виробничу діяльність держлісгоспів області, підвищити якість обліку лісопродукції, скоротити час оформлення документації. І головне, сприяє боротьбі з незаконними рубками та приведенню національного ринку лісової продукції у відповідність до вимог Європейського Союзу. Варто зазначити, що забезпечення повноцінного ведення обліку деревини в межах єдиної державної системи обліку деревини, належить до переліку основних завдань усіх держпідприємств ВОУЛМГ. Волинь – серед лідерів у реалізації поставленого завдання», – зазначив Руслан Войцеховський.

Варто зазначити, що впровадження цієї системи дозволить у максимально короткий термін встановити всю інформацію про деревину. Окрім того, є можливість оперативно та в реальному часі бачити залишки продукції в розрізі порід та асортименту тощо.

Тож для впровадження електронного обліку, кожного спеціаліста, який буде причетний до цього процесу, необхідно забезпечити обладнанням. З цією метою волинські лісгоспи придбали 119 кишенькових комп`ютерів, 89 мобільних телефонів (це значно дешевший варіант),  188 термопринтерів для роздруківки товаро-транспортних накладних, 211 комплектів для кріплення та зберігання бирок та самі бирки. Усі перераховані засоби – комплект обладнання для електронного обліку деревини. Його середня вартість – близько 30 тисяч гривень.


До слова, на Волині 80% лісів – в підпорядкуванні обласного управління лісо-мисливського господарства. Тож впровадження електронного обліку унеможливило незаконний вивіз деревини.

Загалом, основними завданнями електронного обліку деревини є: підтвердження легальності заготівлі лісопродуктів та новорічних ялинок, запобігання тіньовому обігу деревини, постійний моніторинг та контроль за використанням деревини, перехід на електронний документообіг, підвищення ефективності управлінських рішень постійних лісокористувачів.

Щоб долучитися до системи електронного обліку лісокористувачу необхідно звернутися до оператора єдиної державної системи електронного обліку деревини. Держлісгоспи, своєю чергою, співпрацюють з ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр», який є базовим підприємством Державного агентства лісових ресурсів України та має статус єдиного оператора державної системи обліку деревини. Окрім того, лісокористувачі мають закупити необхідний комплект обладнання та навчити спеціалістів, які здійснюватимуть дану ділянку роботи.



Зараз на етапі впровадження обліку волинський військовий лісгосп. Про затвердження електронного обліку деревини постійними лісокористувачами доповів головний лісничий волинського військового лісгоспу Державного агентства «Львівський військовий лісокомбінат»  Віктор Максимчук.

«Ми плануємо до 1 листопада запровадити електронну систему обліку деревини. Обласний військовий лісгосп веде перемовини з підприємцями та планує закупити 7 комплектів обладнання. За попередніми підрахунками один такий комплект вартує 32 тисячі гривень. Окремо буде оплачуватися програмне забезпечення. Все будемо оплачувати за власні гроші, а це майже 400 тисяч гривень на рік. Тож, ймовірно собівартість деревини буде зростати», – зазначив Віктор Максимчук.

Після тривалих обговорень, заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось наголосив, що це лише перша установча нарада, а виконавча гілка влади ніяким чином, окрім консультацій, не впливатиме на процес переходу лісокористувачів на електронну систему обліку деревини. За підсумком наради прийняли наступне рішення:

«Постійним лісокористувачам всіх форм власності посилити контроль за використанням та охороною лісів, вживати, відповідно до законодавства, заходи із протидії незаконним рубкам лісів. Усім іншим лісокористувачам – вжити заходи щодо запровадження електронного обліку деревини в найкоротші терміни, – резюмував Валентин Іванович.

Окрім того, на базі волинського управління лісового та мисливського господарства проведуть навчання для лісокористувачів, які ще не запровадили систему електронного обліку деревини.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024