В Україні хочуть заборонити антибіотики в м'ясній, молочній та рибній промисловості

06 Вересня 2019, 11:15
30460

Бренд «Епікур» ініціював петицію про заборону використання антибіотиків у сільському господарстві.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я обсяг антибіотиків, які використовують у ветеринарії для продуктивних тварин, птиці та аквакультури наразі більш, ніж у два рази перевищує обсяг лікарських засобів, що застосовують в медицині.

Безконтрольне використання антибіотиків призвело до появи бактерій, стійких до них та передачі таких генів-переносників людині.

«Безконтрольне використання антибіотиків в харчовій промисловості викликає хвороби та антибіотикорезистентність, яку Всесвітня організація охорони здоров'я вже офіційно визнала глобальною загрозою здоров'ю людини та продовольчій безпеці», – заявляє автор петиції Олексій Коваленко, керуючий акціонер EPIKUR.

Читайте також: Не всі кури одної натури: як і чому волинські птахівники відмовилися від антибіотиків


Наприклад, вирощування курки з антибіотиками спрощує життя виробника: птах зростає швидше, більше важить і рідше хворіє. Це помітно здешевлює виробництво, а ціна для споживача знижується. Але коли курка їсть корм з вмістом антибіотиків, в її організмі формуються стійкі до антибіотиків бактерії. Разом з курятиною, як і з будь-яким іншим м'ясом, вирощеним з використанням антибіотиків, вони потрапляють в людський організм.

Через ці бактерії знижується імунітет, порушується обмін речовин, з'являється алергія, набряки, дерматит, дисбактеріоз та інші захворювання. Але найголовніше  розвивається стійкість до антибіотиків, коли вони перестають діяти.


На жаль, цю загрозу посилено намагаються приховати фармацевтичне лобі і багато виробників. Але незважаючи на їх активний опір, ще у 2006 році Євросоюз виніс заборону на їх використання в тваринництві для профілактики і стимуляції росту.

«Ми показали суспільству, що така проблема є, і не тільки в Україні, вона давно в фокусі порядку денного всієї світової спільноти. І Україні варто приєднатися до частини цивілізованого світу та на своїй території також включиться в розв'язання цієї задачі. Компанія «Епікур» за два роки змогла отримати стійкі результати вирощування курячого м'яса без використання антибіотиків. Це реально, але вимагає зусиль, чіткої програми, великої волі компанії і дисципліни»,  впевнений Олексій Коваленко.

Генеральна директорка ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич впевнена: у виробництві продуктів харчування на перше місце завжди потрібно ставити здоров'я споживача.


Директорка з розвитку і власник компанії «Сіріон» Тетяна Ілларіонова звернула увагу на те, що наші діти можуть опинитися на межі екологічної катастрофи через продукти, для виробництва яких застосовували антибіотики. В Україні ця тема не є топовою для ЗМІ, але в розвинених країнах це те, чим «дихає» суспільство. Проблема резистентності до антибіотиків дуже глибока, і вирішувати її потрібно на державному рівні.

Думку колеги повністю підтримує Олексій Коваленко. Він переконаний  проблему антибіотикорезистентності потрібно вирішувати спільно  державі, суспільству та виробникам.

Читайте також: На Володимир-Волинській птахофабриці запустили еко-бренд курятини без антибіотиків та стимуляторів росту

Коментарі
13 Вересня 2019, 15:59
Цю проблему я відчула на собі.<br/>Я вже років чотири не їм курятину з магазину.<br/>Перепробувала всіх виробників, кого знайшла - аллергія!<br/>Реакція організму моментальна!<br/>А від курки з села все у порядку.<br/>Не знаю як пояснити і чи то діють антибіотики, чи щось ще...
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024