Способи вигідно продати урожай в Україні

09 Вересня 2019, 20:14
Фото ілюстративне 3563
Фото ілюстративне

Отримання найбільшого прибутку при мінімальних витратах – основне завдання для кожного аграрія. Отримати високу врожайність, захистити культури від хвороб та шкідників можна за допомогою сучасних препаратів від компанії Океан Инвест. Проте, виростити і зібрати врожай – це лише півсправи, адже його ще треба вигідно реалізувати.

Закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію не завжди дозволяють вітчизняним аграріям достатньо заробляти, через що багато хто переходить на вирощування рентабельніших культур, які приносять до 30% прибутку.

Зберігання врожаю

Методи зберігання зібраного врожаю залежать від якостей кожного окремого продукту. Спеціалізовані сховища дозволяють підтримувати необхідні для зберігання зерна умови (вологість у межах 10-12%, температура до 20C, дезінсекція проти шкідників і т.д.) , що дозволяють знизити ризик втрат і зберігати зерно у належній якості. Від цього також залежать терміни зберігання, адже за сприятливих умов зерно може знаходитись у сховищі декілька років, а його втрати будуть меншими за 0,04% на рік.

Зерно зберігають насипом, висота якого напряму залежить від культури:

  • Пшениця, ячмінь, жито – до 30 м;

  • Соняшник – до 1 м;

  • Горох і рис – до 15 м.

Під час зберігання вологість, температуру та наявність шкідників у сховищах регулярно перевіряють, щоб своєчасно виявити відхилення від оптимальних умов та вжити відповідні заходи для їх ліквідації.

Коли реалізація врожаю невигідна

На собівартість сильно впливає статус аграрія як підприємця і наявність у нього власного зерносховища, проте найбільший вплив відіграють ціни на зерно. Існує ряд правил, дотримання яких дозволяє продати зерно за максимальною ціною:

  1. Січень-березень – найкращі місяці для продажу врожаю зернових та олійних культур. За рахунок відсутності стабільності на ринку і перевищення попиту над пропозицією у цей період ціни на зерно будуть найвищими.

  2. У місяць збору врожаю реалізовувати зерно найменш вигідно, проте якщо аграрій немає власного сховища, це єдиний варіант, адже витрати на транспортування і зберігання перевищують прибуток навіть навесні у період оптимальних закупівельних цін. В той же час, за наявності в районі розташування господарства одразу декількох елеваторів можна домовитись про кращі умови зберігання і закупівель і в цьому випадку з продажем варто зачекати до підвищення цін.

  3. Восени на ціноутворення в значній мірі впливає надходження на ринок партій урожаю поточного року, особливо ранніх зернових культур. В залежності від успішності сезону ціни на зерно в серпні-вересні можуть знижуватись до 40% від найбільшої закупівельної ціни наступного сезону.

Методи вигідної реалізації врожаю

Більша частина аграріїв використовує прості та популярні способи продажу зерна за максимальною ціною, через що такі способи перестають бути вигідними. Здатність чекати підвищення цін є основним фактором, але у цьому випадку виникає необхідність передпродажного зберігання продукції, що збільшує її собівартість. Введені нещодавно обмеження на вагу вантажу автоперевезень збільшили тарифи перевізників. Витрати на транспортування зерна з поля до сховищ зросли на 15-20%, в порт на 45-60%, за рахунок чого підвищився попит на залізничне транспортування з огляду на його низьку вартість.

Найвигіднішими з точки зору прибутковості вважаються наступні методи продажу врожаю:

  1. Заставні закупівлі. На багатьох сховищах, особливо при великих агрохолдингах, існує послуга заставних закупівель. Продукція здається на елеватор і аграрій може одразу отримати до 30% загальної вартості зерна на день відвантаження, після чого врожай знаходиться у сховищі, доки власник не вирішить його реалізувати і отримати залишок суми. При цьому не варто зберігати зерно на одному елеваторі, щоб потім продавати його на іншому, адже витрати на транспортування швидше за все не перекриваються, навіть у випадку значної різниці між цінами на зберігання.

  2. Форвардні контракти. Підписання контракту фіксує ціну на врожай, захищаючи аграрія від втрат, пов'язаних з ринковими коливаннями. Такий метод дозволяє чітко планувати прибутки та подальшу діяльність. При цьому, ринкова вартість на момент підписання форварду може перевищувати вартість вказану у договорі, що призводить до можливих втрат прибутковості.

  3. Продаж зерна частинами. В умовах українських ринкових реалій продавати продукцію частинами для аграрія найбільш вигідно. Наприклад до 30% врожаю можна продати ще до його збору, ще 30% в серпні-вересні під час прибиральної кампанії, 30% у листопаді-грудні, і останні 10% у лютому. Такий метод дозволяє обирати найкращу ціну у кожному окремому періоді і навіть в умовах валютних коливань приносить аграрію стабільний прибуток на середньому ціновому рівні і більший, ніж у разі реалізації всього об'єму врожаю за поточною ринковою ціною.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024