Які волинські підприємці не можуть надавати послуги юридичним особам

22 Вересня 2019, 16:35
фото ілюстративне 1003
фото ілюстративне

Фізична особа-підприємець – платник єдиного податку другої групи не може надавати послуги юридичній особі не платнику єдиного податку.

Якщо фізична особа-підприємець  платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку. Про це інформує ГУ ДПС у Волинській області.

Якщо фізична особа-підприємець  платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа  не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, вказані у Податковому кодексі України, для другої групи платників єдиного податку, але за таким підприємцем залишається право обрання третьої групи платника єдиного податку.

 Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, серед яких побутові, платникам єдиного податку та/або населенню.

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не визначено у договорі.

Сторонами договору про надання послуг виступають замовник (послугоотримувач) та виконавець (послугонадавач).

Отже, нормами законодавства визначено, що договір про надання послуг є складним зобов’язанням, що складається з двох зобов’язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов’язку, та правовідношення, в якому замовник зобов’язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Читати також: Чому підприємці зобов'язані зберігати Книгу обліку

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024