Котли з водяним контуром: чи варто купувати

19 Вересня 2019, 12:00
3467

Ціни на газ і електрику змушують власників приватних будинків шукати альтернативні, або хоч би допоміжні джерела тепла, щоб заощадити на опалюванні. Асортимент твердопаливних котлів в провідних магазинах України досить широкий і переконатися в цьому можна тут

Друга проблема, окрім опалювання, полягає в реалізації системи гарячого водопостачання для приватного будинку. Частенько для вирішення цих завдань доводиться використати два нагрівальні пристрої, що саме по собі невигідне. Твердопаливні котли з двома контурами запросто вирішують обидві проблеми.

Переваги котлів з водяним контуром

 

Якщо уявити собі обігрівач для системи опалювання, поєднаний з бойлером для гарячої води, ми теоретично отримаємо котел з водяним контуром. Звичайно, спроби пропустити додаткову холодну воду через основний опалювальний прилад робилися давно. Але ефективності від них чекати було складно.

По-перше, частина розрахункової енергії на прогрівання теплоносія йшла на прогрівання води в системі гарячого водопостачання, а по-друге, такий пристрій постійно працював в умовах пікових навантажень, що саме по собі призводило до швидкого зносу.

За останні роки змінилося багато що. Сучасні двоконтурні котли на твердому паливі отримали вдосконалену конструкцію, яка дозволила оптимально розподілити енергію між отопительным і водним контурами. Крім того, виробники стали вимогливіше відноситися до матеріалів виготовлення устаткування, що позначилося на загальній ефективності пристроїв.

Основне завдання конструкторів при розробці таких котлів промислового і побутового призначення  підвищити тепловіддачу. Заради цього опрацьовували нові варіанти камер згорання, нові схеми циркуляції теплоносія і води. Внаслідок цього отримали сімейство дорожчих із старту, але ефективніших твердопаливних двоконтурних котлів.

Фахівці, а пізніше і споживачі, виділили ряд переваг двоконтурних сучасних котлів:

  • Невисокі ціни на паливо. Такі пристрої працюють як на дровах, вугіллі, торфі, так на трісці і брикетах. Доступність цих видів палива очевидна. 
  • Невисокі ціни на котли з двома контурами. Якщо порівнювати ціну простого котла плюс ціну бойлера з двоконтурними пристроями, у виграші залишається покупець другого пристрою. 
  • Автономність. Проста, але надійна схема горіння не вимагає електрично залежних елементів. 
  • Простий монтаж і експлуатація. Такий котел можна встановити у будь-якому приміщенні з димарем, а використати їх не складніше, ніж класичний твердопаливний котел.

Залежно від потреб приміщення і фінансових можливостей, покупець може вибрати як найпростішу малопотужну модель для обслуговування невеликого котеджу, так і потужніші котли для великого будинку, офісу або виробничих потреб.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024