Бюджет Волині виконаний на 101,6 відсотка

18 Вересня 2019, 16:51
фото ілюстративне 1062
фото ілюстративне

Ситуація із наповненням бюджету області є стабільною.

Про це повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк під час оперативної наради в ОДА, де обговорили підсумки виконання місцевих бюджетів області за 8 місяців 2019 року. Відбулася нарада під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Валентина Цьося сьогодні, 18 вересня 2019 року. Про це інформуєпресслужба відомства.

«До загального фонду місцевих бюджетів області надійшло майже 3,2 мільярда гривень власних доходів, або 103,6 відсотка до запланованого. Обласний бюджет виконаний на 101,6 відсотка, понад план надійшло 7,4 мільйона гривень. Порівняно із відповідним періодом минулого року надходження зросли 18 відсотків. Понад 20 відсотків досягнули приросту основних бюджетоутворюючих платежів. Зокрема із податку доходів фізичних осіб, плати за землю і єдиного податку», - поінформував Ігор Миколайович.

З його слів, у цілому в області забезпечили надходження усіх запланованих у бюджеті податків та зборів, за винятком рентної плати за спеціальне користування надрами (рівень виконання 93 відсотки; недобір 282,7 тисяч гривень) у зв’язку із закінченням терміну дії дозволу на видобування піску у Радошинському кар’єрі АТ «Українська залізниця» та плати за надання інших адміністративних послуг (96,7 відсотка; -1,1 мільйона гривень) внаслідок зменшення кількості звернень на оформлення закордонних паспортів.

Крім того, внаслідок ненадходження до місцевих бюджетів у липні і серпні компенсації з державного бюджету від роздрібного продажу пального (позаяк постанова Кабміну від 21 серпня 2019 року №778, якою встановлені частки для зарахування компенсації, набрала чинності 31.08.2019) недоотримали до запланованих надходжень акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію пального 21,1 мільйона гривень.

Як зауважив Ігор Никитюк, ключовим і першочерговим завданням у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів залишається скорочення податкового боргу за платежами до місцевих бюджетів області. Обсяг податкового боргу до місцевих бюджетів з початку року зріс в усіх районах і містах обласного значення у цілому на 77,7 мільйона гривень (або на 61,6 %) і на 1 вересня був 204,7 мільйона гривень.

«Викликає занепокоєння той факт, що сума платежів по податковому боргу не зменшується, а збільшується швидкими темпами. Це вимагає від органів стягнення та органів місцевої влади більш конструктивної та спільної роботи», – наголосив директор департаменту фінансів ОДА.

В. о. начальника головного управління ДПС в області Сергій Кондратюк повідомив, що цей борг є ситуативним. І, як правило, упродовж вересня і жовтня місяців буде погашений.

«Цей ріст боргу в значній частині, зокрема у заборгованості із нерухомості є приріст 13 мільйонів гривень у серпні місяці, є ситуативним. Це пов’язано із тим, що нарахування відбулись у червні-липні, а терміни сплати припали на кінець серпня місяця. Як правило, упродовж вересня і жовтня місяців борг суттєво зменшиться. На перше січня наступного року ми, як правило, виходимо із мінімальним розміром такого боргу», – сказав Сергій Вікторович.

Відповідно до рівня виконання місцевих бюджетів області за доходами з початку року відбувається фінансування бюджетних витрат. На заробітну плату з нарахуваннями спрямовано 3,5 мільярда гривень, або 63,5 відсотка до річних призначень, що свідчить про рівномірне планування витрат за вказаною статтею.

Разом з тим, як зазначив Ігор Никитюк, питання забезпеченості асигнуваннями видатків на заробітну плату у половині територій області залишається неврегульованим. Додаткова потреба в грошах – близько 165 мільйонів гривень, або у середньому 40 відсотків місячного фонду оплати праці. Із загального обсягу незабезпеченості 109,4 мільйона гривень – це видатки, що здійснюють за рахунок освітньої і медичної субвенцій з державного бюджету та 55,6 мільйона гривень – з місцевих бюджетів з урахуванням додаткової дотації з державного бюджету на здійснення переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Відтак, директор департаменту фінансів облдержадміністрації наголосив, що питання оплати праці бюджетної сфери в основному доведеться вирішувати на місцях. Хоча актуальним залишаються і звернення галузевих управлінь до Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України щодо виділення для області додаткових обсягів освітньої та медичної субвенцій за рахунок нерозподілених резервів грошей цих міжбюджетних трансфертів.

«Враховуючи недостатній рівень перевиконання обласного бюджету і досить невизначену ситуацію із його виконанням до кінця року, перевиконання більше як 5 відсотків до обласного бюджету ми не очікуємо. Адже основної суми грошей, якої ми очікували у цьому році, та яка мала надійти від розміщення тимчасово вільних фінансів на депозитах, ми розуміємо, що вже не буде. Тому необхідно детально переглянути видаткову частину кожного місцевого бюджету та забезпечити у разі потреби перерозподіл асигнувань, у першу чергу, на захищені статті, тобто оплату праці працівників бюджетної сфери», - наголосив Ігор Миколайович.


Читати також: 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024