У Ковельської міськради забрали землю, щодо якої вже відбулись громадські слухання

20 Вересня 2019, 11:18
1508

Господарський суд Волинської області визнав, що Ковельська міська рада незаконно володіє земельною ділянкою, на якій запланувала багатоквартирне будівництво і провела громадські слухання.

Нагадаємо, до суду із позовною заявою звернувся арбітражний керуючий (ліквідатор) товариства з обмеженою відповідальністю «Ковельський житлово-будівельний комбінат» (сумнозвісна місцева «Еліта-центр») Микита Рабан, який просив витребувати з незаконного володіння міськради земельну ділянку площею 0,1077 га, яка у Ковелі в провулку 40 років Перемоги, 12 (кадастровий № 0710400000:15:002:0042) на користь банкрута та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

У травні 2006 року був укладений договір купівлі-продажу в Ковелі земельних ділянок, на яких директор цього товариства Олег Вовк обіцяв збудувати кілька багатоповерхівок. І тоді ж міська рада продала йому землі у приватну власність. Олега Вовка звинувачували у привласненні та розтраті майже 10 мільйонів гривень, хоча потерпілі зазначають, що сума викрадених грошей була в межах 14 мільйонів гривень.

Читайте також: У Ковелі ошукані забудовники нагадали про кредит у 300 тисяч євро і земельну ділянку

Судові «баталії» тривали роками. У березні 2017 року суд не віддав Ковельській міськраді землю збанкрутілого горе-забудовника.

Цього разу позовну заяву арбітражного керуючого розглядав голова господарського суду Волинської області Микола Шум.

В судовому засіданні, яке відбулося 10 вересня, Микита Рабан зазначив, що державний реєстратор Ковельського міськрайонного управління юстиції Зоряна Худик у грудні 2015 року зареєструвала право власності на вищевказану земельну ділянку за Ковельською міською радою. З його сліва, тим самим безпідставно порушили права кредиторів у справі №7/61-б про банкрутство ТзОВ «Ковельський житлово будівельний комбінат», оскільки гроші від продажу земельної ділянки повинні бути спрямовані на погашення кредиторських вимог.

Представник міської ради заступник начальника юридичного відділу Андрій Назарчук в суді назвав позовні вимоги безпідставними.

Головуючий у справі встановив, що договір купівлі-продажу Ковельським ЖБК спірної ділянки є чинним та не розірваним судом, а реєстрація державного акта на право власності на землю не скасована. При цьому, згідно законодавства, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави, заволоділа ним.

Господарський суд позов задовольнив повністю: вирішив витребувати з незаконного володіння Ковельської міської ради земельну ділянку та скасувати рішення про її державну реєстрацію.

Це рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду, який у Рівному.

А тим часом у Ковельській міськраді чиновники успішно провели громадські слухання з приводу будівництва на уже вилученій земельній ділянці багатоквартирного житлового будинку.

Як казав арбітражний керуючий Микита Рабан, фінанси саме від продажу земельної ділянки повинні бути скеровані на погашення кредиторських вимог.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024