Що робити волинським керівникам, коли на підприємстві немає бухгалтера

28 Вересня 2019, 18:25
фото ілюстративне 968
фото ілюстративне

Якщо у штатному розкладі не має посади головного бухгалтера, податкову декларацію підписує лише керівник.

Якщо у штатному розкладі не має посади головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації відбувається безпосередньо керівником, то таку податкову декларацію підписують лише у графі «керівник», а у графі «головний бухгалтер» проставляють прочерк.

Таку форму підпису податкової декларації не можуть застосовувати на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

Частиною четвертою ст. 8 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 996) визначено, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог Закону № 996 обирає форми його організації:

     введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

  • користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;
  • самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Цю форму організації бухгалтерського обліку не можуть застосовувати на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

Підприємство, що має суспільний інтерес, зобов’язане утворити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, у якій не менше двох осіб. Положення цього абзацу не поширюється на недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.

Завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначає Кабінет Міністрів України.

 Відповідно до абзацу другого п. 48.1 ст. 48 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) форма податкової декларації повинна мати необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

Обов’язкові реквізити – це інформація, яку повинна мати форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням визначених у законі юридичних наслідків (п. 48.2 ст. 48 ПКУ).

Податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку таку податкову декларацію підписує керівник (абзац перший п.п. 48.5.1 п. 48.5 ст. 48 ПКУ).

Читати також: Волинські податківці нагадують про необхідність вчасно сплати майнові податки

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024