Ратнівчанам розповіли, як вирощувати виноград

26 Вересня 2019, 09:00
Ратнівчанам розповіли, як вирощувати виноград 1105
Ратнівчанам розповіли, як вирощувати виноград

Фахівці служби зайнятості для безробітного населення провели семінар-навчання із вирощування винограду у межах агропроекту «Територія майстерності».

Захід відбувся у вівторок, 23 вересня. Про це інформує пресслужба установи.

Понад два роки уже відомий на Ратнівщині виноградар Руслан Шумейко. Закінчив Шацький лісний технікум, працює головним механіком у ДП «Вітаут» ЗАТ «Карпіс». Його інтерес до землі та природи не перекреслить ніяка інша робота. Любить порядкувати у господарстві – і не на жарт, а професійно, розпочав займатися виноградарством.

Ще зовсім «юний» у своїй справі господар, а уже висадив 18 сортів винограду: Ювілейний, Новочеркаський, Віктор, Руслан, Восторг, Довгожданний, Цитроннний, Запорізький, Киш-миш, Магарача, Гурзуфський рожевий, Красень, Лівія, Біанка, Аркадія та інші.

«Щороку кількість сортів поповнюється все іншими», – звернув увагу присутніх Руслан.

Цікавою, корисною і актуальною виявилася розповідь про догляд за кожним видом ягоди: вибагливість до грунту, вологи, сонця, технологію обрізання саджанців, грон, умови зберігання і навіть застосування та рецепти приготування різні для іншого сорту винограду. Чудово посприяла погода у проведенні заходу – виглянуло сонечко і можна було побачити, як ще не зібрані ягоди виграють під променями осені.

Зазвичай врожай збирають у серпні-вересні, а найкраща пора для саджанців-квітень-травень. Є окремі сорти для виробництва соків, пюре, спеціальні – для виготовлення винних напоїв. Багато нової інформації учасники заходу отримали для себе, зокрема, поради ефективного ведення ягідництва.

Читайте також: На всякий смак: ратнівчанка дивує різноманіттям вирощених хризантем

Учасники заходу
Учасники заходу

Виноград
Виноград

Виноград
Виноград


Під час семінару
Під час семінару

Виноград
Виноград

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024