Як варять павлівське пиво і виготовляють «Йоданку»

03 Жовтня 2019, 12:42
Пивзавод 1921
Пивзавод

На Волині є не тільки свої меди, а й пиво. Здавна його варять у Павлівці (колись – містечко Порицьк) на Іваничівщині.

Нині Павлівка стала центром ОТГ, отримала нове дихання і прагне разом з тим розвивати і туризм разом із тим, пише Перший.

Заступник голови Павлівської ОТГ Ніна Петренко розповіла, скільки кіл пекла пройшли, щоби стати ОТГ, на що вирішили потратити гроші, яких стало в бюджеті більш,  і що вони вже заробляють, але все ще дотаційні. Тоді бюджет громади становив 700 тисяч гривень, після реформи – 60 мільйонів 268 тисяч.

Читайте також: Скло на будь-який смак: європейські бренди наливають у рокитнівські пляшки. ФОТО

Важливим об’єктом у Павлівці є пивзавод.

Колись на Павлівському пивзаводі виготовляли солод, тепер купують. Відповідно цех, де робили солод, зазнає змін.

У цьому пиві тільки вода, солод, хміль і дріжджі. Витримують 21 день у підвалах, далі фільтрують і дають людям.

Окрім пива, у Павлівці продукують ще й столову воду «Йоданка Павлівська» та різні безалкогольні напої. Воду беруть із місцевої свердловини. Вона тут, запевняють, корисна і чиста. А от йодний концентрат, який додають у воду, купують аж у Чехії, що й здорожчує цей продукт.

Завод – це єдиний з об’єктів, що колись належали Тадеушу Чацькому, місцевому магнату, і вціліли дотепер. Польський шляхтич, відомий освітянин, економіст Тадеуш Чацький мав у Павлівці маєток.

Відбудували завод у 1958-му, а у війну його розбомбили. Розповідають у селищі, що тут посприяв приїзд Микити Хрущова на Волинь. У розмові із шахтарями той запитав, що шахтарям треба для життя, а ті відповіли, що санаторій у Павлівці відкрити і пивзавод відновити. Санаторій відкрили, він на місці маєтку Чацького, один із корпусів якого розбили під час Другої світової, інший – згорів.

Читайте такожЗняли фільм про історію пивоваріння у Павлівці









Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024