Ратнівчанин поділився секретами вирощування фундука

06 Жовтня 2019, 12:33
Богдан Панасюк розповідає про особливості вирощування фундука 1658
Богдан Панасюк розповідає про особливості вирощування фундука

Фахівці Ратнівської районної філії Волинського обласного центру зайнятості організували виїзд у господарство Богдана Панасюка.

40-річний житель селища Ратне, здобував освіту в галузі театрального мистецтва, працював тривалий час у прикордонній службі, а улюблена справа – у аграрній сфері – вирощування ягід та горіхів. Про це пишуть на сторінці служби зайнятості у facebook.

Порівняно молодий господар у напрямку вирощування такого виду горіхів, як фундук, на 3️0️ сотих землі висадив 2️0️0️ кущів і зібрав з одного куща 5 кілограмів продукту.

В теоретичній частині навчального семінару агропроєкту «Територія майстерності» провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур ДУ «Волинська дослідна лабораторія» Сергій Левківський розповів присутнім про особливості вирощування фундука в сучасних умовах, його попит і пропозицію на ринку, переваги смакових властивостей над іншими видами горіхів. Щоб побачити на власні очі цю рослину, отримати від людини, яка «закохана» в свою справу, консультації, рекомендації та поради з практичної точки зору, бажаючі відвідали урочище «Настя» на території Забродівської ОТГ.

Незважаючи на дощову погоду, пан Богдан охоче розповідав присутнім про історію започаткування власної справи в цьому напрямку, особливості вирощування фундуку трьох сортів: Барселонський, Каталонський, Галле. Для кращого запилювання потрібно висаджувати різні сорти на рядку почергово (найкраще запилюються рослини звичайною лісовою ліщиною). Щоб не переплутати їх, під кущем є позначка кожного сорту.

Один кущ може рости 1️5️0️ років, але його потрібно весь час омолоджувати. Любить фундук чорнозем, а найбільше боїться глини, бо глина забиває кореневу систему. На запитання «Чи можна садити фундук з горіха ?» прозвучала відповідь:

«Якщо садити не з саджанця, то до 2️0️ відсотків корисних смакових властивостей втрачається».

Читайте також: П’ять причин, чому волинським фермерам варто звернути увагу на фундук. ФОТО

Пік плодоношення припадає на період 7-20 років. Взимку великими шкідниками для горіхів є зайці, а влітку-хрущі. Щоб боротися з ними, господар проводить особливу роботу (обприскує спеціальними засобами від шкідників і робить загороді).

У планах пана Богдана – вирощувати й інші сорти горіхів та не тільки горіхів.

«Посадив уже для спроби декілька саджанців Волоського горіху і дерево Павловнія або Адамове дерево. Сподіваюся на успіх. (P.S. деревину, яка є досить легкою, використовують для виготовлення меблів фірма IKEA, а цвіт і плоди-для лікарського застосування)», – зазначив господар.

Присутні почули вичерпні відповіді на запитання і скуштували смачних плодів. Від кваліфікованих спеціалістів Богдан Іванович отримав поради правильного ведення господарства і ознайомився з Державною програмою підтримки садівництва та огородництва.

Богдан Панасюк розповідає про особливості вирощування фундука
Богдан Панасюк розповідає про особливості вирощування фундука

Під час екскурсії
Під час екскурсії


Богдан Панасюк демонструє свій урожай
Богдан Панасюк демонструє свій урожай

Господарство Богдана Панасюка
Господарство Богдана Панасюка

Сергій Левківський розповідає присутнім про особливості вирощування фундука в сучасних умовах
Сергій Левківський розповідає присутнім про особливості вирощування фундука в сучасних умовах

Читайте також: «Професійно та за новою європейською технологією», – житель Здомишля про особливості вирощування малини

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024