Цьогоріч ще три нововолинських котельні перейдуть на біопаливо

23 Жовтня 2019, 12:02
1069

Із наступного вівторка прогнозують пониження температури. У зв’язку із цим у Нововолинську можливий старт опалювального сезону.

Як запевнив міський голова Віктор Сапожніков, усі котельні міста уже готові до опалювального сезону. І розпочнеться він, можливо, із наступного вівторка, – інформує Нововолинськ.com.ua

У цьому році ще три нововолинських котельні перейдуть на альтернативне паливо – щепу. Забезпечуватимуть вони теплом об’єкти бюджетної сфери.

Нагадаємо, наразі у шахтарському місті уже працює одна котельня на біопаливі, яка обслуговує Центральну міську лікарню. А цьогоріч ще 3 перейде на альтернативний вид палива. Така реорганізація, за словами мера, дуже вигідна для міста. Адже, не лише зекономить біля 10% коштів на оплаті комірного, а й дасть можливість самостійно контролювати подачу і припинення теплопостачання в залежності від потреби чи погоди.

«Такі котельні для міста дуже вигідні. Адже тариф, згідно постанови Кабінету Міністрів,  на 10% менший. А на нових котельнях, які ми цьогоріч запускаємо, опалення буде дешевше взагалі навіть більше ніж на 10%.  Гігакалорія тепла із котельні, що функціонує на біопаливі, буде вартувати приблизно 1600  гривень», – зазначив Віктор Сапожніков.

Отож, окрім котелень «Теплокомуненерго», тепло у Нововолинську постачатимуть ще три модернізованих пункти. Приміщення віддали в оренду інвесторові. Тендер виграло ТОВ «Теплопостач» і вже з кінця літа збудувало свої котельні і тепер опалюватиме об’єкти бюджетної сфери.  Паливо, яке альтернативне газові – деревна щепа.

«Зараз ми уже закінчили монтаж котлів та усього іншого необхідного обладнання. Встановили 6 нових котлів, по 2 на кожну котельню. Вже завезли паливо, зараз воно лежить зарезервоване на складах. Ми можемо використовувати при опаленні і щепу, і дрова. Будемо вид палива обирати самостійно. Старі котельні залишили, як резервні і в будь-який момент на них можна буде переключитись у разі виникнення аварійних ситуацій. Тож ми уже готові до опалювального сезону», – розповів директор ПП «МП Сантехмонтаж» Анатолій Коптюк.


Альтернативні котельні подаватимуть тепло у три райони міста. Зокрема, на вулиці Кауркова отоплюватимуть школу №7, садочок №6 і одну багатоквартирку,  на 15-му мікрорайоні школу №5, дошкільні навчальні заклади №5 і 9. Котельня на вулиці Нововолинській обігріватиме військкомат, відділення поліції, коледж, два будинки і дитячий садок № 7.

Директор «Нововолинськтеплокомуненерго» Анатолій Гаврилюк каже, для його теплопостачального підприємства це не вигідно, проте зручно для міста. Адже населення не платить за тепло і у випадку, коли газу не дадуть, такі бюджетні об’єкти опалюватимуться.

«Ми витратили частину доходу і втратили споживача. Це не на стільки болючі втрати, але вони є. Але я розумію позицію міськради. Бо дійсно краще, щоб бюджетні установи: школи і дитсадочки працювали автономно. Та й такі альтернативні котельні дешевші», – зазначив він.

За словами Анатолія Гаврилюка, було б добре перевести на альтернативне паливо і збудувати багато автономних котелень, проте інвесторів, які би виявили бажання мати справу з населенням, поки не знайшлося.

Читайте також: Нововолинські школярі передали солодощі військовим князівської 14 бригади


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024