Як впровадження cashless змінило транспортну сферу в Україні

07 Листопада 2019, 16:40
1871

Безготівкові розрахунки змінюють повсякденне життя українців. Експертка у фінансових технологіях Валерія Вагоровська розповіла про зміни в транспортній сфері. Так прихід cashless не просто прискорив та спростив процес покупки квитків, але й дав можливість створювати дорожні карти для інфраструктурних об'єктів.

Кожна людина намагається позбутися рутинних справ. Якщо говорити про транспортну сферу, то нікому не хочеться стояти 1-2 години в черзі, сподіваючись, що залишаться хоч якісь квитки на поїзд. В авіакасах бажаючих теж чекають нескінченні черги та страх залишитися без квитків на літак.

Фінтех-експертка Валерія Вагоровська зазначила ключову зміну у транспортній сфері. Охочі купити квитки на поїзд тепер можуть скористатися сайтом booking.uz.gov.ua. Досить перейти на ресурс, вибрати напрямок та дату, оплатити покупку.

Як стверджує партнерка платіжної платформи FONDY Валерія Вагоровська, культура cashless стала причиною зростання кількості онлайн-агрегаторів. Подібні ресурси дозволяють миттєво купити ж/д, автобусні та авіаквитки. Пропозиції від компаній зібрані в одному місці, а подивитися їх можна на сайті або в додатку для мобільних пристроїв.

Муніципальний міський транспорт теж став активно впроваджувати систему безготівкових розрахунків. Ще в 2015 році у громадян України з'явилася можливість оплачувати поїздки банківськими картами Mastercard, у 2017 році – набрав чинності закон про е-квиток.

«За даними КП «Київський метрополітен», за перші три роки нововведення 28 мільйонів поїздок були оплачені банківськими картами. А QR-кодами для оплати проїзду в період 2017-2019 років пасажири скористалися понад 8 мільйонів разів», – зафіксувала позитивні зміни Валерія Вагоровська.

Валерія Вагоровська
Валерія Вагоровська

Фінтех-експертка розповіла, що на відміну від покупки квитків за готівку, безготівковий розрахунок дозволяє збирати масиви даних, які потім стають дорожньою картою для ключових проектів. З'являється реальна можливість робити прогнози та регулювати завантаженість, проекти нових доріг та терміналів.                                              

З приходом cashless в Україну транспортна сфера дійсно серйозно змінилася. Українці тепер можуть за кілька хвилин купити квитки онлайн, незалежно від місця розташування та часу доби. Електронні платежі в транспорті дали можливість краще контролювати облік грошових коштів та пасажирів. Більш докладно про безготівкові розрахунки в статті Валерії Вагоровської.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024