Волинь: яка група підприємців не застосовуватиме касову техніку

18 Листопада 2019, 11:35
Фото ілюстративне 934
Фото ілюстративне

Останні законодавчі новації щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій не передбачають обов’язку підприємців першої групи спрощеної системи оподаткування  використовувати в діяльності касову техніку.

Про це на засідання Координаційної ради з питань розвитку малого і середнього підприємництва при Луцькій міській раді повідомила завідувачка сектору комунікацій ГУ ДПС у Волинській області Олена Нікотіна.

«Окрім того, враховуючи особливості діяльності малого бізнесу, зараз активно обговорюється  питання розширення видів діяльності, які дозволятимуть перебувати у першый групі спрощеної системи оподаткування більшому колу підприємців. Законодавцю пропонуватимуть також збільшити обсяг доходу підприємцям-спрощенцям І групи та дозволити таким платникам використовувати найману працю», - наголосила Олена Нікотіна.

Посадовець поінформувала представників бізнесу про те, що до 1 жовтня 2020 року касову техніку не застосовують також платники єдиного податку другої – четвертої груп, однак за умови, що обсяг доходу  не перевищує 1 мільйона гривень.

«Водночас ті підприємці, обсяг доходу яких не перевищує визначений, але вони реалізують технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби  і вироби медичного призначення, надають платні послуги у сфері охорони здоров'я зобов’язані використовувати касову техніку. Для решти діє загальне правило: дохід не перевищує 1 мільйон гривень – касовий апарат до 1 жовтня наступного року не потрібен», - підкреслила Олена Нікотіна.

Разом з тим, відповідно до законодавчих норм з 1 жовтня 2020 року касовий апарат стає обов’язковим  для так званих «груп ризику». РРО стає обов’язковий, якщо підприємець:

-  реалізує товари (надає послуги) через мережу Інтернет;

- реалізує ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- здійснює роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД).

Окрім цього, касова техніка стає обов’язковою  для тих, хто здійснює підприємницьку діяльність у:

- ресторанах, кафе, ресторанах швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;

- турагенствах і туроператорами;

- готелях та подібних місцях тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- при реалізації текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Вже із  1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку 2 – 4 групи. При цьому, з 1 січня 2021 року річний ліміт доходу платників єдиного податку другої групи підвищується з 1,5  до 2,5 мільйона гривень.

Читайте також: Волинські податківці нагадують про необхідність інформування щодо зміни даних

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024