Інфляція в Україні продовжує сповільнюватися

23 Листопада 2019, 15:19
1018

За підсумками жовтня інфляція була на рівні 6,5% у річному вимірі.

Це відповідає очікуванням Національного банку, – інформують на сторінці відомства у Facebook.

Серед головних чинників подальшого уповільнення інфляції – жорстка монетарна політика НБУ, яка підтримує сприятливу ситуацію на валютному ринку, здешевлення енергоносіїв на світових ринках, а також поліпшення інфляційних очікувань бізнесу та населення.

Ціни на непродовольчі товари знизилися порівняно із жовтнем минулого року. Зокрема, подешевшали автомобілі, одяг та взуття. Падіння цін на комп'ютери та побутову техніку також поглибилося, а ціни на меблі, фармацевтичну продукцію, товари особистого догляду тощо зростали нижчими темпами.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки також суттєво знизилися. Уповільнилося подорожчання макаронних виробів, борошна та хлібу, консервів, шоколаду. Меншими темпами зростали ціни на молочні та м’ясні продукти. Падіння цін на рис та оливкову олію навіть поглибилося.

Продовжили знижуватися ціни на паливо.

Водночас під тиском стійкого зростання споживчого попиту та підвищення витрат бізнесу, насамперед на оплату праці, достатньо швидко продовжує зростати вартість послуг в економіці: мобільного зв'язку, ремонтних робіт, освіти, оренди житла тощо.

Також у жовтні дещо прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування дещо прискорилося. Зокрема, очікувано подорожчали гречка, яблука та картопля з огляду на менший врожай цього року.

Загалом міцніший курс гривні та падіння світових цін на енергоресурси, навіть попри звуження пропозиції окремих продуктів харчування та розширення споживчого попиту, сприяють подальшому уповільненню зростання цін до цілі 5% у 2020 році.

Детальніше за посиланням.

Читати також: Яблука зросли в ціні, а цибуля подешевшає – міністр розвитку економіки

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024