Держпродспоживслужба презентувала Єдиний державний реєстр ветеринарних документів

19 Листопада 2019, 09:55
1060

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів презентувала електронну систему видачі ветеринарних документів та надання адміністративних послуг – Єдиний державний реєстр ветеринарних документів.

Тимчасово виконуюча обов'язки голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко наголошує, що функціонування зазначеного реєстру означає, що Служба «перебуває в тренді з державною політикою щодо діджиталізації всіх основних процесів та сервісів у державі». На її переконання, це не лише спростить життя громадян, бізнесу і держави загалом, але й дозволить зменшити навантаження на державний бюджет, йдеться на сайті відомства.

Презентуючи Єдиний державний реєстр ветеринарних документів директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» Ігор Клименок зауважив, що йдеться про сучасний програмний продукт, який покликаний реалізувати і пришвидшити видачу дозвільних документів для суб’єктів господарювання.

Єдиний державний реєстр ветеринарних документів був створений Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин на замовлення Держпродспоживслужби.

Метою створення зазначеного продукту є встановлення єдиний правил видачі ветеринарних документів на всій території України та унеможливлення підробки чи фальсифікації ветеринарних документів.

«Основними функціями реєстру є авторизація через єдиний цифровий підпис. Таким чином,  це дозволяє розуміти, хто входить у систему і хто видає ветеринарні документи. Крім того, виданий документ містить QR-код, тому за допомогою телефона можна з легкістю перевірити достовірність виданих ветеринарних документів. Для цього не потрібно реєструватися – достатньо простого сканування коду через смартфон. Це на 100% унеможливлює підробку будь-якого документа», - заявив Ігор Клименок.

Крім того, функціонування Реєстру дозволить забезпечити належний контроль за стовідсотковою оплатою адміністративних послуг до відповідних бюджетів та знизить кількість помилок при видачі ветеринарних документів.

Ще однією особливістю Єдиного державного реєстру ветеринарних документів є те, що він абсолютно інтегрований з іншими системами Держпродспоживслужби та з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).

«Робота з Єдиним державним реєстром ветеринарних документів дозволяє автоматично «підтягувати» дані з інших реєстрів, що дозволяє зменшити час на формування відповідних ветеринарних дозвільних документів, уникати типових помилок та оперативно перевіряти чи суб’єкт господарювання дійсно працює за заявленим видом діяльності. Це, наприклад, усуває ризик видачі документа юридичній особі, яка уже ліквідована. У нас на меті - побудова єдиного інформаційного простору для оформлення документів. Тому Єдиний державний реєстр ветеринарних документів ґрунтується на взаємодії з іншими реєстрами». - заявив директор державного підприємства.

Крім того, додав Ігор Клименок, Єдиний державний реєстр ветеринарних документів дає можливість контролювати державні установи, рівень прозорості роботи державних інспекторів, що в свою чергу знижує до мінімуму відмови у видачі ветдокументів.

На сьогодні в Єдиний державний реєстр реалізована можливість видачі таких ветеринарних документів: ветеринарна довідка, ветеринарне свідоцтво Форма № 1, ветеринарне свідоцтво Форма № 2. Також в пілотному проекті реалізується видача міжнародних сертифікатів на експорт в Республіку Білорусь.

Виконавчий директор Української зернової Асоціації Сергій Іващенко під час прес-конференції привітав ініціативу Держпродспоживслужби щодо ведення Єдиного державного реєстру ветеринарних документів в Україні: «Це відповідає принципам простежуваності і прозорості ведення бізнесу, і це великий крок вперед для всієї галузі».

У свою чергу президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко зауважила, що дана система дозволяє контролювати не лише бізнес, але й органи контролю: «Це важливо, бо контроль має бути двостороннім. З функціонуванням Реєстру мають переваги і споживачі, які отримують впевненість у тому, що за продукт вони споживають», наголосила вона.

Читайте також: В Україні діятимуть нові правила імпорту

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024