Кого з волинян можуть зареєструвати підприємцем

07 Грудня 2019, 18:07
Фото ілюстративне 1032
Фото ілюстративне

Фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат, нотаріус тощо), може зареєструватись фізичною особою-підприємцем за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які визначені законом.

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, таку фізичну особу обліковують в контролюючих органах як фізичну особу – підприємця, – інформують у секторі комунікацій ГУ ДПС у Волинській області.

У такому разі фізична особа зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, визначеного у п.п. 1 п.6.7 розд.VI Порядку обліку платників податків і зборів.

Відповідно до ст.42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Законом можуть бути визначені обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю.

Відповідно до п. 6.7 розд.VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 9.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) із змінами (далі – Порядок), взяття на облік ФО, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, умовою ведення якої згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право ФО на ведення незалежної професійної діяльності (далі – ФО, яка здійснює незалежну професійну діяльність), відбувається за місцем постійного проживання у порядку, встановленому цим Порядком для ФОП.

Підпунктом 4 п. 6.7 розд.VI Порядку визначено, що якщо ФО зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, таку ФО обліковують в контролюючих органах як ФОП.

У такому разі ФО зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право ФО на провадження незалежної професійної діяльності, визначеного у п.п. 1 п. 6.7 розд.VI Порядку.

Тобто ФО, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть зареєструватись ФОП за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які визначені законом.

Варто зазначити, що Законом України від 5 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» із змінами і доповненнями не заборонено займатись адвокатською діяльністю ФО, яка зареєстрована як ФОП.

Однак, нотаріус не може займатись підприємницькою діяльністю (ст. 3 Закону України від 2 вересня 1993 року № 3425-XII «Про нотаріат» із змінами і доповненнями).

Читати також: На Волині підприємці сплатили понад 400 мільйонів єдиного податку

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024