Як на Волині освоїли субвенцію

20 Листопада 2019, 16:16
1015

Під час наради у Волинській ОДА обговорили надходження та використання  субвенцій із держбюджету для місцевих бюджетів області. 

Під час наради стало відомо, що кількість міжбюджетних трансфертів, яку отримують місцеві бюджети області в поточному році збільшилася на 4 субвенції, проте, загальна сума, яка у 2019 році передбачена в обсязі 9,5 мільярда гривень, на 838 мільйонів гривень менша, ніж у 2018 році. Так як діючим  законодавством внесено зміни  до порядку нарахування та виплати енергосубвенції – з 1 лютого 2019 року запроваджено монетизацію  субсидій, а з 1 жовтня монетизацію пільг, повідомляють на сайті облдержадміністрації.

Про стан освоєння коштів присутніх проінформував очільник Держказначейства у Волинській області Михайло Леміщак. За його словами, станом на 1 листопада 2019 року місцеві бюджети області отримали з державного бюджету 7,7 мільярда гривень коштів міжбюджетних трансфертів. Разом з тим, рівень освоєння субвенції становить 78,5% (6,4 мільярда гривень). Залишок невикористаних коштів субвенцій з державного на 1 листопада становить 786,6  мільйона гривень або 9,7% до загальної суми надходжень субвенцій з врахуванням залишку на початок року.

— За структурою залишків 67,8 відсотка або 533,7 мільйона гривень припадає на програми, які носять капітальний характер, 26 відсотків або  204,2  мільйона — на програми в галузі освіти, 5,7 відсотка або 44,5 мільйона – на програми  розвитку охорони здоров’я, та пів відсотка або 4,2 мільйони на програми соціального захисту населення, – повідомив Михайло Васильович.

Посадовець наголосив, що з метою зменшення залишків невикористаних коштів розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів слід забезпечити своєчасне подання до органів Казначейства правильно оформлених документів для реєстрації зобов’язань та платіжних документів. До завершення бюджетного року залишилось 25 робочих днів. В цьому році останнім робочим днем по здійсненню розрахункових операцій клієнтам планується визначити 27 грудня 2019 року. У випадку, якщо кошти буде не використано – їх повернуть до державного бюджету, окрім сімох видів субвенції.

А саме, на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, освітньої, медичної субвенцій, субвенції з державного бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів виконання спільного з міжнародним банком реконструкції та розвитку, субвенції на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Своєю чергою, відповідальні керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, по напрямках який є найбільший відсоток не освоєння коштів, запевнили, що загрози повернення субвенцій до державного бюджету немає.

У підсумку, заступник голови обласної державної адміністрації Валентин Цьось озвучив доручення:

– рекомендувати органам місцевого самоврядування області здійснити аналіз стану використання субвенцій з державного бюджету та вжити невідкладних заходів щодо використання у 2019 році цільових субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам області у повному обсязі.

Читайте також: Завод «Богдан» відправив у Хмельницький десятий тролейбус

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024