Волинь: жителі області подали понад півтори тисячі запитів в податкову

24 Листопада 2019, 16:31
Фото ілюстративне 1365
Фото ілюстративне

На Волині в ДПС отримали майже півтори тисячі запитів про надання індивідуальних податкових консультацій.

У територіальних органах відомства отримали понад 1470 запитів, – інформують в управлінні правового забезпечення Головного управління ДПС у Волинській області. 

Враховуючи той факт, що кількість запитувачів податкових консультацій зросла на вісім відсотків, податківці констатують: платники податків вважають досить дієвим способом реалізації своїх прав можливість скористатися правом на індивідуальну податкову консультацію. 

Частіше за індивідуальними консультаціями щодо застосування норм податкового законодавства до податківців звертаються саме представники підприємництва. 

Але й громадяни, при потребі, можуть отримати індивідуальну податкову консультацію з питань щодо особливості сплати податків фізичними особами. 

Податковий кодекс України визначає, що податкова консультація – це допомога контролюючого органу конкретному платнику податків щодо практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за виконанням яких визначено на такий контролюючий орган.

Відповідно до статті 52 ПКУ за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого визначено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надають таку консультацію.

Наразі отримання індивідуальної податкової консультації платником податків є одним із найефективніших способів упередження вчинення податкових правопорушень та має на меті роз’яснити платнику податків офіційне розуміння Державною податковою службою змісту певної правової норми податкового законодавства для правильного практичного застосування ним норм права та для усунення сумнівів у розумінні тієї чи іншої норми закону і як наслідок неправильне застосування таких норм.

Нагадаємо, отримання безплатної правової допомоги в територіальних органах ДПС  у Волинській області гарантоване кожному платнику податків.

Довідково: з метою підвищення рівня обізнаності громадян з їх правами та обов’язкам в Україні щорічно відбувається Всеукраїнський тиждень права. Окрім більш активного інформування платників податків про гарантії дотримання прав і свобод, громадянам пропонують безплатні правові консультації.

Довідково:  відповідно до Указу Президента України в тиждень, в який випадає 10 грудня – День прав людини, відбувається Всеукраїнський тиждень права. Саме 10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Загальну декларацію прав людини. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024