Шок і здивування: Музей Корсаків вразив народних депутатів

01 Грудня 2019, 16:20
Депутати у Музеї Корсаків 1490
Депутати у Музеї Корсаків

Про те, що народні депутати відвідають Музей Корсаків, тут дізналися незадовго до візиту. Обранців чекали о п’ятій. Депутати запізнювалися. У великій залі метушилася власниця Леся Корсак. У залі з роботами Миколи Кумановського стояв традиційний фуршетний стіл. Хіба що смаколиків цього разу на ньому було більше – у музеї чекали на цілу делегацію.

Про це йдеться в репортажі «Таблоїду Волині».

На вулиці дощило, але кілька працівників стояли біля новенької колекції різьблених скульптур. Хотіли встигнути все показати, адже депутати матимуть всього дві години. Побіжна екскурсія музеєм триває, як мінімум, півтори.

У музеї до зустрічі встигли підготуватися. Леся Корсак розповіла про чимало проблем, вирішенню яких могли би посприяти у Верховній Раді. Це і труднощі перевезення предметів мистецтва через кордон, і високі податки, які власники платять за благодійну неприбуткову справу. Але час спливав, і оптимізму щодо візиту залишалося все менше.

Народні обранці приїхали далеко після шостої. Просили вибачення за затримку, бо до того відвідували музичну школу. У Луцьку у ці дні відбувається виїздне засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики: депутати «в полі» вивчають проблеми культури і мистецтва в умовах децентралізації. Ініціювала все нардепка з Луцька Ірина Констанкевич.

«Через те, що це новий склад Верховної Ради, і всі народні депутати без політичного досвіду, а складних питань назбиралося чимало, виникла ідея виїхати у «живе життя», аби побачити проблеми, які є не на папері, але в реальному житті. Я запропонувала Волинь. Зрештою, хай позаздрять Волині і Луцьку, що в нас таке є. Я ним пишаюся, і завжди в соцмережах публікую. Вже знали колеги від мене, і самі хотіли поїхати-подивитися. Ще огляд не завершили, але уже в захваті. І думаю, що навіть в цій частині наше засідання відбулося. Тому що всупереч можливостям держави, такі проєкти постають», – розповідає жінка і додає, що вже давно «вербувала» колег до компанії прихильників музею.

Візит відбувався доволі сумбурно. Невеличкий натовп зупинився одразу біля входу. Члени комітету все питали, чи справді це приватний заклад, і дивувалися, наскільки зручно він поєднаний з розважальною зоною.

Власник Віктор Корсак запросив усіх на каву, і вже за чашкою гарячих напоїв розпочав говорити про те, що його турбує. Найперше, однак, довелося вислуховувати депутатський шок та здивування, адже ніде в Україні вони не бачили схожих культурних проєктів. Екскурсію розпочали з великої вхідної зали. Тут зібрані роботи сучасних митців з багатьох регіонів України. Гості поспішно пройшлися приміщенням, зупинившись на довше біля картин соцреалізму. Зробили кілька фото з вождем, і пішли далі – на другий поверх та в зал актуального мистецтва.

Екскурсія тривала недовго. Говорили більше про проблеми, аніж про експонати музею. Недалеко після восьмої потиснули одне одному руки, і депутати та делегація поїхали вечеряти.

Пані Леся провела гостей до виходу, показуючи принагідно парк різьблених скульптур. Віктор Корсак втомлено присів на пуф.

«Ми розповідали про концепцію музею, головну ідею, місію і цілі. Розповіли, які проблеми з мистецтвом є в Україні. Зокрема, це труднощі перевезення предметів мистецтва через кордон. Поговорили про стратегію розвитку українського мистецтва, зокрема ,наголосили на тому, аби мистецтво ставало все менш ідеологічним. Воно має бути справжнім. Домовилися, що будемо як експерти допомагати в написанні законів, ділитимемося знаннями», – підсумовує він візит.

У залі робіт Миколи Кумановського дівчата з кондитерії прибирають фуршетний стіл. Власник музею приносить свої «теплі напої», і розливає їх у маленькі стаканчики. Важкий день завершено. Чи був він продуктивним, покаже час. Зрештою, нова Рада працює в «турборежимі», каже нардеп Олександр Ткаченко. А тому результати не змусять себе чекати.








Музей Корсаків вразив народних депутатів
Музей Корсаків вразив народних депутатів

Музей Корсаків вразив народних депутатів
Музей Корсаків вразив народних депутатів

Фото біля вождя
Фото біля вождя

Нардеп Олександр Ткаченко
Нардеп Олександр Ткаченко

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька розповідає про експопати
Мистецтвознавиця Зоя Навроцька розповідає про експопати

Музей Корсаків вразив народних депутатів
Музей Корсаків вразив народних депутатів

Коли гості пішли
Коли гості пішли

Коментарі
01 Грудня 2019, 20:12
Хоч світ побачили, а то сидять в Києві, за Україну турбуються.
Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024