На Волині перевиконали бюджет на 200 мільйонів гривень

13 Грудня 2019, 16:45
Фото ілюстративне 1548
Фото ілюстративне

До загального фонду місцевих бюджетів Волинської області від початку року надійшли 4,5 мільярда гривень власних доходів, що становить 104,7% до запланованого, понад план отримали 201 мільйон гривень.

Обласний бюджет виконаний на 100,1%, понад план надійшли 509,3 тисяч гривеньУ порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження до загального фонду місцевих бюджетів зросли на 610,7 мільйонів гривень. Такі цифри озвучив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк в ході оперативної наради. Про це йдеться на сайті Волинської ОДА.

Виконання бюджетних показників 2019

Ігор Никитюк розповів, що виконані усі бюджети міст обласного значення, зведені бюджети районів та об’єднаних територіальних громад, крім бюджетів Гіркополонківської, Дубівської і Поворської об’єднаних громад.

Станом на 01 грудня, від перевиконання місцевих бюджетів понад 105% у 182 місцевих бюджетах області отримали додатковий фінансовий ресурс у загальному обсязі 174,3 мільйони гривень. Ці кошти будуть спрямовані на фінансування додаткових витрат місцевих бюджетів.

Актуальним питанням до завершення поточного бюджетного періоду є повне та своєчасне використання ресурсів державного бюджету, що передаються місцевим бюджетам у вигляді цільових субвенцій. Відтак, директор департаменту фінансів облдержадміністрації  повідомив, що станом на 01 грудня цього року до місцевих бюджетів області з державного бюджету надійшло усього 8,3 мільярди гривень міжбюджетних трансфертів, що складає 95,4% до призначеного на відповідний період.

«На жаль, обсяг неосвоєних коштів за субвенціями, які у кінці року мають бути повернуті до державного бюджету, складає 124,5 мільйона гривень. Найбільша частина невикористаних коштів припадає на інфраструктурні об’єкти об’єднаних територіальних громад, підвищення якості освітніх послуг та природоохоронні заходи», – додав Ігор Никитюк.

Про підсумки виконання бюджету області розповів в.о. начальника Головного управління ДПС і Волинській області Сергій Кондратюк. За його словами, за 11 місяців поточного року до бюджетів усіх рівнів зібрали 7,6 мільярдів гривень платежів. Це на 19.6 % більше минулорічних показників.

«Доведені для області показники виконанні 103,6%. Основними джерелами надходжень до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб та військовового збору, надходження від заготівлі другорядних лісових ресурсів», – розповів в.о. керівника ДПС.

Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко поцікавився у податківця станом справ із пилорамами на території області.

Бюджет 2020 

Щодо проєктування обласного бюджету на 2020 рік, Ігор Никитюк розповів, що очікуване перевиконання планових показників з власними доходами є підґрунтям для забезпечення належного формування проєктів місцевих бюджетів на 2020 рік, їх вчасного затвердження та ефективного виконання.

«Відповідно до вимог статті 77 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети на 2020 рік мають бути затверджені відповідними органами місцевого самоврядування до 25 грудня цього року (включно). Недотримання строків прийняття місцевих бюджетів відповідно до вимог чинного бюджетного законодавства є бюджетним правопорушенням. Місцеві бюджети на 2020 рік мають ґрунтуватись на основних показниках соціально-економічного розвитку, визначених на державному рівні», – пояснив Ігор Никитюк.

Окрім цього, директор департаменту фінансів облдержадміністрації наголосив, що у  наступному році прогнозується зростання темпів росту економіки та зменшення при цьому показників інфляції.

Також, Ігор Никитюк розповів що, загальний обсяг фінансового ресурсу, що передається місцевим бюджетам області у вигляді міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, у 2020 році складе 5,2 мільярди гривень.

«В цілому місцеві бюджети області у наступному році мають отримати з державного бюджету 4,8 мільярдів гривень, що лише на 0,3% менше, ніж у 2019 році. З урахуванням нерозподіленої при затвердженні державного бюджету значної частини трансфертів, очікується, що фінансові ресурси, які передаються з державного бюджету місцевим бюджетам області, у ході виконання державного бюджету на 2020 рік будуть збільшуватись», – сказав посадовець.

На завершення виступу директор департаменту фінансів наголосив, що проєкт обласного бюджету на 2020 рік схвалили обласною державною адміністрацією 22 листопада цього року та 25 листопада внесли на розгляд обласній раді. Показники міжбюджетних трансфертів з обласного бюджету місцевим бюджетам області повідомлені департаментом місцевим фінансовим органам.

Проєкт обласного бюджету на 2020 рік за витратами склали з урахуванням вимог програмно-цільового бюджетування на підставі поданих головними розпорядниками коштів обласного бюджету бюджетних запитів.

Читайте також:  Що «перепаде» Волині з держбюджету у 2020 році. ІНФОГРАФІКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024