Українська жар-птиця, або коротко про вітчизняний ринок курятини

12 Грудня 2019, 19:13
2622

Україна щороку нарощує обсяги поголів’я птиці. За даними Держастату, в Україні за неповний 2019 рік виростили 211,7 мільйонів голів птиці. В основному йдеться про виробництво найпопулярнішого у світі виду м’яса – курятини, яким займається 111 птахофабрик (дані станом на 2018 рік).

За даними держуповноваженої АМКУ у 2015-2019 роках Агії Загребельської, курятина складає 90% від реалізації м’яса птиці.

Антимонопольний комітет у звіті про результати дослідження ринку курятини у 2016-2018 роках, оцінив ринок первинної реалізації курячого м'яса, як високонцентрований, а «ознаки монопольного (домінуючого) становища з частками 55% у 2016 році, 46% у 2017 році та 45% у 2018 році має група «МХП» (Миронівський хлібопродукт)» ТМ Наша Ряба.

Також до п’ятірки найбільших виробників належать ТОВ «Комплекс-Агромарс» (ТМ Гаврилівські курчата), ТОВ «Агро-Овен» (ТМ Золотко), ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» (ТМ Епікур); Птахокомплекс «Губин» (АПГ «Пан Курчак»). Дані надала «Володимир-Волинська птахофабрика».

Ринок курячого м’яса є експортоорієнтованим. За підрахунками Міністерства сільського господарства США, Україна посідає четверте місце у світі за експортом курятини. До 90% українського експорту припадає на МХП. В країни Євросоюзу може експортувати лише дві компанії. Крім Миронівського хлібопродукту, ще волинська компанія «Пан Курчак».

У 2019 році Україна найбільше експортувала м’ясо птиці в Нідерланди – $102,7 млн, в Саудівську Аравію $96,2 млн. та Словаччину $57 млн.

Найбільшими експортерами курятини є: Миронівський хлібопродукт, «АПК «Дніпровська», «Пан Курчак», АгроОвен та АгромарсЕксім.

Виробництво курятини в Україні та експорт продукції зростає, але повністю внутрішній ринок не можна вважати насиченим. Низькосортне м’ясо птиці  механічної обвалки активно імпортують як сировину для м’ясопереробної галузі. Цьому явищу сприяють високі ціни на вітчизняну курятину, які виросли унаслідок монополізації ринку.

Помітне зростання імпорту розпочалося у 2016 році, коли в Україну завезли 83,3 тисяч тонн птиці. У 2017-му це було уже 118,3 тисяч тонн, а в 2018 році імпорт курятини склав 133 тисячі тонн.  За 11 місяців 2019 року імпорт склав 121,1 тисяч тонн на $ 48,2. Найбільше птиці й субпродуктів до України було ввезено з Польщі – на $29 млн доларів.

Світлана КИРИЛОВА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024