Нацбанк перевірятиме платіжні організації на дотримання вимог законодавства України

28 Грудня 2019, 18:32
Фото ілюстративне 946
Фото ілюстративне

Національний банк України вніс зміни до порядку проведення перевірок щодо дотримання платіжними організаціями платіжних систем та їх учасниками, а також операторами послуг платіжної інфраструктури (далі – об’єкти оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем та переказу грошей.

Про це йдеться на сайті установи.

Відтепер за наявності обґрунтованих підстав, що можуть свідчити про недотримання об’єктом оверсайта вимог законодавства України, Національний банк виконуватиме безвиїзну перевірку з окремих питань діяльності об’єкта оверсайта під час проведення ним операцій із переказу грошей (Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 09.12.2013 №503).

Безвиїзна перевірка відбуватиметься шляхом запитування в об’єкта оверсайта та подальшого аналізу інформації, документів та письмових пояснень щодо фактів, які можуть свідчити про порушення ним законодавства України з питань діяльності платіжних систем та переказу грошей.

Зазначені зміни внесені з метою зменшення адміністративного навантаження та більш швидкого реагування на факти, що можуть свідчити про порушення об’єктами оверсайта законодавства України. Також шляхом унесення змін до порядку застосування заходів впливу до об’єктів оверсайта (Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення об'єктами нагляду (оверсайта) законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 19.12.2013 №524.) визначений поріг суттєвості величин за недостовірними статистичними даними, що подають до Національного банку.

Такий крок має підвищити рівень відповідальності об’єктів оверсайта під час формування та подання статистичної звітності. Відповідні норми містять постанови Правління Національного банку України від 22 листопада 2019 року № 139 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» та від 22 листопада 2019 року № 140 «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення обʼєктами нагляду (оверсайта) законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні», які набрали чинності з 30 листопада 2019 року.

Читайте також: У січні наберуть чинності вимоги Нацбанку щодо формування IBAN

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024